(RAPORT) Lista țintelor nucleare ale Coreei de Nord, în caz de conflict

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Manhattan, Pentagonul și Casa Albă sunt printre potențialele ținte nucleare ale Coreei de Nord, se arată într-un studiu publicat miercuri de think tank-ul European Council on Foreign Relations (ECFR).

Deși Coreea de Nord nu are o doctrină nucleară oficială, se poate însă extrage o listă de ținte nucleare, în caz de conflict, pornind de la viziunile militare ale Phenianului, scriu autorii studiului, Léonie Allard, Mathieu Duchâtel și François Godement, potrivit Digi24.ro.

„Coreea de Nord nu are o distincție clară între utilizarea armelor nucleare împotriva țintelor militare și utilizarea lor împotriva țintelor civile”, se precizează în raportul ECFR.

„Pre-aprobarea decapitării”, astfel ar putea fi descrisă abordarea doctrinară a Coreei de Nord, scriu cei trei experți, adăugând că prin această expresie se înțelege faptul că Phenianul „va amenința cu un atac nuclear în cazul în care va detecta pregătirea unui atac preventiv – fie el convențional sau nuclear – împotriva regimului”.

Analiștii ECFR sunt de părere că Phenianul nu va accepta nicio ofertă de renunțare la programul său nucleară și că întreaga „filosofie nucleară” a Coreei de Nord se bazează pe imperativul ieșirii țării, ca imagine externă, din „inferioritate tehnologică”.

„Fără îndoială că arsenalul nuclear va rezista unei prime lovituri”, iar rezistența la „descurajare” a Phenianului este dependentă de o simplă tactică psihologică: amenințarea că regimul nord-coreean va fi cel care va declanșa prima lovitură.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...