Cererea de valută străină mai mică decât oferta, în luna octombrie: Leul moldovenesc a crescut

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cererea de valută în Republica Moldova este mai mică decât oferta. Gradul de acoperire al cererii nete de valută din partea agenţilor economici prin oferta din partea persoanelor fizice a constituit, în luna octombrie, 148,7 la sută, mai mare cu peste 11 la sută faţă de luna septembrie curent.

Conform Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în raport cu luna precedentă, s-a redus atât oferta netă de valută de la persoanele fizice, cât și cererea netă de valută din partea agenților economici, cu 34.9 milioane de dolari americani și, respectiv, cu 34.4 milioane de dolari americani.

Pe fondul unui excedent de valută, BNM a realizat intervenții de procurare pe piața interbancară locală în sumă de 80 milioane de dolari americani.

Moneda națională s-a apreciat în raport cu dolarul SUA cu 1.5 la sută, de la 17.69 în luna septembrie până la 17.43 USD/MDL în luna octombrie.

În ceea ce privește structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (59.2 la sută), urmată de dolarul SUA (23.2 la sută) și rubla rusească (15.3 la sută).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...