(SONDAJ) Jumătate dintre germani doresc noi alegeri după eșecul discuțiilor pentru formarea unei coaliții

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Jumătate dintre germani sunt în favoarea convocării de noi alegeri după ce cancelarul Angela Merkel a eșuat să ajungă la un acord pentru a forma o nouă coaliție cu alte două partide, în timp ce o cincime susțin formarea unui guvern minoritar, arată un sondaj de opinie publicat miercuri și citat de Reuters.

Sondajul, realizat de INSA pentru cotidianul Bild, arată că 49,9% dintre germani sunt în favoarea organizării de noi alegeri.

Sondajul arată de asemenea că 48,5% consideră că social-democrații (SPD, centru-stânga) au dreptate să refuze să se alăture unei noi „mari coaliții” cu conservatorii lui Merkel, în favoarea căreia se pronunță doar 18%. SPD a pierdut teren în alegerile din septembrie după ce a împărțit puterea cu Merkel în ultimii patru ani.

Colapsul discuțiilor dintre blocul conservator al lui Merkel, democrații liberi (FDP, partid pro-business) și Verzi (ecologiștii) a aruncat Germania în incertitudine politică și a crescut perspectiva unor noi alegeri.

Sondajul arată că 28% dintre cei chestionați dau vina pe liderul FDP, Christian Lindner, pentru eșecul discuțiilor, urmați de 27% care dau vina pe Merkel, în timp ce doar 13% îl fac răspunzător pe liderul Verzilor, Cem Ozdemir.

Patru din zece persoane chestionate spun că Merkel ar trebui să candideze din nou pentru funcția de cancelar dacă sunt convocate noi alegeri, în timp ce 24% ar prefera un alt candidat pentru creștin-democrați (CDU), deși nu există un consens în legătură cu cine ar trebui să fie acest candidat.

Sondajul arată de asemenea că majoritatea alegătorilor ar prefera o coaliție între CDU și FDP după noile alegeri, urmați de cei care preferă o coaliție între SPD, Verzi și stânga radicală Die Linke.

Cu toate acestea, sondajul arată că noile alegeri vor aduce puține schimbări ale rezultatelor votului din septembrie, cu CDU în scădere ușoară cu 30%, SPD rămas la 21%, Verzii la 10% și FDP la 11%.

Aceasta ar însemna că și după un nou scrutin singurele coaliții posibile cu o majoritate ar fi tot între CDU și SPD sau între CDU, FDP și Verzi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...