(DOC) Propagandă politică în şcoli: Elevii din Ungheni și Strășeni au agende cu mesaje PD-iste, iar ministerul Educației refuză să le retragă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conducerea ministerului Educației, Culturii şi Cercetării nu este dispusă să retragă din școli agendele elevilor, în care apar mesaje de felicitare ale președinților PD de raioane și clădirile consiliilor raionale. Mai exact, pe agendele elevilor din raioanele Ungheni și Strășeni apar mesaje politice, cazul fiind depistat la începutul anului școlar curent.

Într-un răspuns oferit deputatei PLDM, Maria Ciobanu, ministra Educației, Monica Babuc, informează că „problema abordată în sesizare ţine de competenţa autorităților publice locale”, întrucât Ministerul Educației, ca autoritate publică centrală, „are în competenţa sa elaborarea politicilor educaţionale”.

„De mai mulţi ani organele locale de specialitate în domeniul învățământului colaborează cu Editura Lyceum în vederea editării în mod centralizat a unor agende pentru elevi cu elemente şi informaţii specifice raionului natal. La propunerea direcției învățământ în agendele elevilor, ce au fost editate pentru raioanele Ungheni și Strășeni s-au inclus mesaje de salut din partea președinților de raion. Mesajul adresat elevilor, părinților şi profesorilor de către preşedinte ţine strict de procesul educaţional şi nu are o tentă politică”, se arată în răspunsul emis de ministra PD, Monica Babuc.

Deşi, şefa ministerului spune că agendele au fost achitate integral din fondul instituțiilor publice de învățământ, conducerea școlilor se încurcă în detalii, iar părinții spun că sunt cei care au achitat și agendele, și reparația în școli.

În luna septembrie curent, directoare adjunctă a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din Străşeni, Veronica Pungă, spunea pentru Jurnal de Chişinău că banii au fost alocați de Consiliul raional şi că o agendă a costat 22 de lei. „Avem clase gimnaziale și liceale, toți elevii au astfel de agende. Sunt foarte bune, le plac copiilor”, ne-a spus Pungă.

La rândul ei, secretara aceleiaşi instituţii de învăţământ a comunicat că agendele au fost achitate din bugetul şcolii. Șefa Direcţiei generale învăţământ Străşeni, Iulia Certan, a declarat că agendele personalizate sunt un cadou din partea Consiliului Raional Strășeni pentru 1 septembrie. „A fost o conlucrare frumoasă cu Editura Lyceum, cu directorii de instituții de învăţământ și Consiliul raional. Toate cheltuielile au fost asumate de către consiliul raional”, a precizat Certan.

Aceasta şi-a dat cu părerea că este „normal” ca în agenda unui elev să existe mesajul de felicitare al președintelui unui raion. Solicitând informații de la specialistul coordonator al Fondului de manuale din cadrul Direcției generale de învățământ Strășeni, Anghelina Drăguțan, am aflat că cheltuielile au fost suportate de către direcție.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...