Greenpeace cere anchetă după creşterea radioactivităţii în Europa; Rusia neagă acuzaţiile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizația ecologistă Greenland solicită lansarea unei investigații privind o posibilă încercare de ascundere a unui accident nuclear, în contextul depistării unor concentrații mari de particule radioactive în Europa, dar Rusia a negat acuzațiile că ar fi la originea incidentului.

Un nor de particule radioactive depistat în Europa în ultimele săptămâni indică producerea unui accident nuclear în Rusia sau în Kazahstan spre sfârşitul lunii septembrie, conform Institutului francez pentru Securitate Nucleară (IRSN).

Autorităţile ruse au negat că ar fi la originea incidentului atomic, deşi Agenţia meteorologică rusă a confirmat depistarea unor particule radioactive în concentraţii de sute de ori mai mari decât limitele admise.

În acest context, organizaţia ecologistă Greenpeace a cerut iniţierea unei investigaţii internaţionale privind o posibilă încercare de ascundere a unui accident nuclear, informează site-ul cotidianului The Guardian.

În multe zone din Europa au fost depistate concentraţii mari de ruteniu-106. Zona suspectă este Argaiaş, situată în sudul Rusiei, unde concentraţiile de particule radioactive au fost de 986 ori peste limitele normale. În zona Argaiaş se află uzina de procesare a uraniului Maiak.

„Contaminarea cu izotopi de ruteniu-106 nu are legătură cu activităţile din zona Maiak”, se arată într-un comunicat al companiei.

Filiala rusă a organizației Greenland a cerut Administrației pentru energie atomică de la Moscova lansarea unei „anchete detaliate”, urmând să sesizeze Parchetul General rus.

Rosatom a respins informațiile privind producerea vreunui incident nuclear în Rusia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...