Specialiştii spun că ne confruntăm cu o situaţie în care întreprinderile energetice din Ucraina au monopolizat Nistrul, neglijând total consumatorii de pe ambele maluri ale râului, iar prin semnarea unui acord interguvernamental, această monopolizare va fi legalizată. Preşedintele Asociaţiei Internaţionale „Eco-Tiras”, Ilya Trombiţki, a notat că la sfârşitul lunii octombrie, la Tiraspol, s-a desfăşurat o conferinţă ştiinţifică, la care au participat peste 170 de cercetători din Republica Moldova, Ucraina, dar şi din alte ţări.

„Membrul corespondent al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei a spus că trebuie să fie stabilit un moratoriu pentru orice activitate hidroenergetică pe Nistru. În caz contrar noi vom ucide acest râu. Numele lui este Arcadi Şapari, din Dnepropetrovsk”, a declarat doctorul în biologie Ilya Trombiţki.
 
Expertul în energie şi mediu Ion Efros susţine că proiectul propus părţii moldoveneşti ignoră în totalitate patru directive din Acordurile de Asociere ale Moldovei şi Ucrainei cu Uniunea Europeană. Potrivit lui, este nevoie de o analiză cu expertiză tehnică locală şi internaţională pentru a se arăta în ce măsură aceste construcţii hidroelectrice vor afecta componenta chimică a apei.

„Un astfel de studiu ar trebui să indice şi costurile pe care le-ar suporta sistemul de sănătate moldovenesc ca urmare a degradării calităţii apei folosite în scopuri alimentare”, a spus Ion Efros.

Fostul director al ANRE Victor Parlicov spune că guvernul Republicii Moldova negociază acest acord fără a avea un studiu de impact ecologic, social şi economic.

„Deci noi renunţăm la tot ce pe noi ne susţine, punem negocierea asta la pachet cu nişte subiecte care n-au treabă, discutăm înainte de a avea un studiu de mediu care să ne permită să estimăm riscurile şi costurile şi toate lucrurile astea se fac în grabă. Deci, nu ştiu de ce şi-a bătut cineva în cap că neapărat până la sfârşitul anului trebuie să avem documentul acesta semnat. Că dacă nu, ce? Se termină apa în Nistru sau ce se întâmplă”, a menţionat Victor Parlicov.

„Convenţia transfrontalieră spune că folosirea apelor trebuie să fie echitabilă şi inofensivă şi că trebuie să fie utilizat principiul "Cel care murdăreşte, acela plăteşte". Ce a făcut partea moldovenească atunci când a renunţat pur şi simplu la compensaţiile pentru pierderea serviciilor de ecosistem? A pus cruce pe acest principiu”, a mai afirmat biologie Ilya Trombiţki.

Ilya Trombiţki mai spune că astfel de decizii se iau la nivel foarte înalt, chiar mai sus decât guvernul Republicii Moldova şi cel al Ucrainei.

Specialiştii mai spun că, dacă acordul va fi semnat în forma sa actuală, 500 de mii de cetăţeni moldoveni vor rămâne efectiv fără apă potabilă. Ucraina s-a angajat să publice, până la sfârşitul acestei luni, un document de 200 de pagini privind exploatarea proiectelor sale energetice. Experţii subliniază că partea moldovenească nu are şanse să examineze acest document până la sfârşitul anului şi să introducă rectificările necesare. Astfel, ei cer ca semnarea acordului să fie amânată până la găsirea unei formule echitabile pentru ambele părţi. Am trimis o solicitare oficială de informaţii la Guvern, dar deocamdată n-am primit niciun răspuns.