Un vulcan din Bali a aruncat cu cenuşă la peste 700 de metri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vulcanul Agung de pe insula indoneziană Bali a aruncat marți cenușă și vapori de acid sulfuric la o înălțime de până la 700 de metri, a anunțat un oficial al Agenției pentru gestionarea dezastrelor, relatează DPA.

Muntele Agung se află la aproximativ 75 de kilometri de principalele destinații turistice de pe insula Bali, Kuta și Seminyak.

Alerta pentru erupții vulcanice a fost păstrată totuși cu un grad sub cea maximă în urma recentei activități, a declarat Sutopo Nugroho, purtător de cuvânt al agenției. Nivelul de alertă nu a fost ridicat pentru că nu este vorba despre o erupție, a precizat Centrul de vulcanologie și gestionare a riscurilor geologice, conform Agerpres.

,,O erupție înseamnă că muntele elimină materii vulcanice și până acum nu s-a întâmplat acest lucru. Este doar fum”, a declarat pentru AFP Made Indra, un responsabil al Centrului din Bali.

Totuși, ,,persoanele care se află pe o rază de 6 km de munte trebuie să evacueze”, în special în districtul Karangasem, cel mai apropiat de vulcan, a declarat la rândul său vulcanologul Gede Suantika, scrie Agerpres.

Alerta a fost ridicată la cel mai înalt nivel la 22 septembrie, când 130.000 de persoane au fost nevoite să-și părăsească locuințele și să meargă în adăposturi temporare de teama unei erupții iminente. La sfârșitul lunii trecute însă autoritățile au coborât alerta cu un grad după o descreștere constantă a activității vulcanice.

Aproape 30.000 de persoane trăiesc încă în adăposturile temporare, a spus Nugroho.

Vulcanul Agung, care are o înălțime de 3.031 metri, a erupt ultima dată pentru o perioadă de aproape un an în 1963 și 1964, provocând moartea a aproape 1.600 de persoane.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...