Pădure de sute de milioane de ani, descoperită în Antarctica. A existat cu mult înainte ca dinozaurii să stăpânească Pământul

prehistoricforestantarctica

Antarctica este un continent plin de secrete care încet, încet, încep să iasă la suprafață. Ultima descoperire ne demonstrează încă o dată faptul că această zonă a globului nu fost întotdeauna acoperită cu gheață, iar în urmă cu mai bine de 260 milioane de ani aici existau adevărate păduri și vegetație luxuriantă.

Geologii Erik Gulbranson și John Isbell au descoperit fragmente fosilizate din 13 copaci, în zona Munților Transantarctici de la Mclntyre Promontory. Fosilele descoperite arată că acești arbori au peste 260 de milioane de ani, ceea ce înseamnă că această pădure a crescut la sfârșitul Permianului, înainte de primii dinozauri, când Antarctica se afla încă la Polul Sud. Perioada Permian s-a încheiat cu 251 milioane de ani în urmă, iar atunci au dispărut mai mult de 90% din speciile de pe Terra, inclusiv pădurile polare. Gulbranson crede că arborii din pădurile din Antarctica erau o specie nativă și încearcă să determine de ce au dispărut.

„Această pădure este o bucată vie a acestei zone, ceea ce ne poate ajuta să înțelegem ce a cauzat dispariția sa. De asemenea, poate da indicii despre modul în care plantele erau diferite de cele din ziua de azi.”, a declarat Gulbranson.

prehistoricforestantarctica

Mulți oameni de știință consideră acum că o creștere masivă a gazelor cu efect de seră din atmosferă, cum ar fi dioxidul de carbon și metanul, a cauzat dispariția permian-triasică. Este posibil ca, pe parcursul a 200.000 de ani, un timp extrem de scurt din punct de vedere geologic, erupțiile vulcanice din Siberia să fi eliberat în atmosferă multe tone de gaze cu efect de seră.

Folosirea acestor copaci fosili îi poate ajuta pe cercetători să determine modul în care se încadrează în istoria geologică a Antarcticii. La sfârșitul perioadei Permian, Antarctica era caldă și umedă, se relatează pe cunoastelumea.ro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente