Oficial ucrainean: Războiul din estul Ucrainei, departe de a fi soluționat. Transnistrizarea Donbasului, una din variante

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Războiul din estul separatist al Ucrainei este departe de a se încheia, în condițiile în care se vorbeşte, tot mai des, despre transnistrizarea Donbasului, iar Federaţia Rusă nu are de gând să renunţe la Donbas, Crimeea, la intenţia de a readuce Ucraina în sfera sa de influenţă. Pe de altă parte, nici Ucraina nu are de gând să cedeze, întrucât consideră aceste teritorii drept ucrainene, iar locuitorii lor – ucraineni. Opinia este împărțită de directorul adjunct al Centrului pentru Armată, Conversie și studii de dezarmare de la Kiev, Volodymyr Kopchak.

În opinia expertului, concepția rusească de încheiere a conflictului militar se reduce la introducerea misiunii de pacificare strict pentru asigurarea accesului OSCE în zonă, or această variantă nu poate fi acceptată de Ucraina din simplul motiv că asta ar însemna ca, autoritățile de la Kiev să recunoască că nu Rusia, ci cele două entităţi separatiste sunt de fapt parte în conflict.

„Că această confruntare va fi îndelungată este absolut clar. Pentru că Rusia, cu această guvernare, nu are de gând să renunţe la Donbas, nu are de gând să renunţe la Crimeea, nu are de gând să renunţe la intenţia de a readuce Ucraina în sfera sa de influenţă. În al doilea rând, nici Ucraina nu are de gând să cedeze, ea continuă şi va continua să considere aceste teritorii drept ucrainene, iar locuitorii lor – ucraineni. Orice speculaţii ar exista în acest sens, trebuie să fie clar: Ucraina nu va ceda. Nu vorbim despre recucerirea cu orice preţ a acestor teritorii, chiar cu prețul ştergerii lor de pe faţa pământului. Nu despre asta este vorba. Dar Ucraina nu va renunţa niciodată să lupte pentru a-şi reîntoarce aceste populaţii. Iar aceşti factori arată că confruntarea va fi lungă. După ce scenariu, nu se ştie. Se vorbeşte despre scenariul transnistrean, adică transnistrizarea Donbasului. Rusia flutură adesea scenariul croat, scenariul bosniac, scenariu abhaz. Eu cred, însă, că în cazul nostru va fi scenariul ucrainean. Noi ne vom reîntoarce aceste teritorii, dar noi nu suntem gata să le reîntoarcem cu orice preţ”, afirmă oficialul ucrainean într-un interviu pentru Europa Liberă.

Vorbind despre posibilele scenarii de recuperare a teritoriului separatist, oficialul a declarat că nimeni nu a ascuns faptul că preşedintele Petro Proşenko se pregătea să meargă la ONU cu o propunere de soluţionare a conflictului din Donbas prin introducerea forţelor de menţinere a păcii sub egida ONU.

„Ucraina nu va ceda. Nu vorbim despre recucerirea cu orice preţ a acestor teritorii, chiar cu prețul ştergerii lor de pe faţa pământului. Ucraina nu va renunţa niciodată să lupte pentru a-şi reîntoarce aceste populaţii. Iar aceşti factori arată că confruntarea va fi lungă” a adăugat Kopchak.

Intervenția armatei ruse în Ucraina a început la 24 februarie 2014, ca urmare a Revoluției ucrainene pro-europene soldate cu o lovitură de stat, când trupe speciale rusești fără însemne au preluat controlul asupra celei mai mari părți a peninsulei Crimeea din Ucraina situată pe coasta de nord a Mării Negre, inclusiv clădiri civile, aeroporturi și baze militare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...