MAEIE confirmă menţinerea iniţiativei R.Moldova privind includerea pe agenda ONU a chestiunii privind retragerea trupelor străine

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a confirmat astăzi menţinerea iniţiativei R.Moldova privind includerea pe agenda ONU a chestiunii privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul său. Anunţul a fost făcut după ce în unele mass-media a apărut o informaţie precum că Republica Moldova şi-ar fi retras solicitarea.

Ministerul a ţinut să reitereze faptul că autorităţile moldoveneşti au pledat în mod consecvent pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova aşa după cum aceasta este stipulat în Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992 şi în documentele relevante ale OSCE, în special în Declaraţia Summit-ului OSCE de la Istanbul din noiembrie 1999.

Or, potrivit demersului Reprezentanţei permanente a Republicii Moldova pe lângă Naţiunile Unite din 20 octombrie 2017, la care se fac referinţe în publicaţiile respective, a fost solicitată amânarea examinării acestei chestiuni în cadrul unei şedinţe a Comitetului General, pentru o dată ulterioară, în vederea obţinerii unui sprijin mai larg în favoarea acesteia.

L a finele lunii august, Republica Moldova a cerut Organizației Națiunilor Unite să includă chestiunea retragerii complete a militarilor ruși din Transnistria pe ordinea de zi a sesiunii 72-a a Adunării Naționale, care urma să aibă loc pe 12 septembrie.

Ulterior, la 22 septembrie, prim-ministrul Pavel Filip a susținut un discurs în numele Republicii Moldova în cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Atunci premierul a făcut un apel către comunitatea internațională să susțină includerea pe Agenda sesiunii curente a Adunării Generale ONU a unui punct suplimentar privind retragerea formațiunilor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Pavel Filip a specificat că, în pofida principiilor fundamentale ale dreptului internațional, a prevederilor Constituției Republicii Moldova, dar și a angajamentelor internaționale asumate de către Federația Rusă, trupele militare ale acesteia nici în prezent nu au fost retrase de pe teritoriul țării noastre. În context, premierul a accentuat că contingentul de pacificatori ruși au un statut legal aparte față de trupele militare ale Rusiei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.