Băsescu: Pentru ieșirea R.Moldova din zona gri trebuie luată în considerare varianta reunificării cu România

Menținerea Republicii Moldova într-o zonă gri nu este o soluție, a declarat marți fostul președinte Traian Băsescu, lider al PMP. În opinia sa, o soluție ar fi varianta reîntregirii țării, reunificării cu România, scrie Agerpres.

“Pentru ieșirea din zona gri a Republicii Moldova trebuie acțiune politică. Trebuie luată în considerație varianta reîntregirii țării, reunificării cu România, strict pe linia Actului final de la Helsinki din 1975. În art. 1 se precizează foarte clar cum se pot și cum nu se pot modifica frontierele în Europa”, a declarat Traian Băsescu, într-o reuniune care a avut loc la Palatul Parlamentului de la Bucureşti.

Fostul preşedinte a spus că nu crede că zona gri, zona de insecuritate este o soluție, chiar dacă ea este stimulată de prevederi constituționale, prevederi din Constituția Republicii Moldova — cea cu neutralitatea. “Cât de respectat este acest articol din Constituție se vede în Transnistria”, a afirmat Traian Băsescu.

Potrivit acestuia, este necesară o perspectivă de integrare pentru Republica Moldova.

“O problemă este că Republica Moldova a semnat Acordul de asociere și, în momentul de față, intră într-o coliziune brutală cu economia Uniunii Europene. După semnarea Acordului de asociere acest lucru l-am văzut cu ochii noștri în România — în 1996 s-a semnat acordul — s-a deschis piața românească și am avut industrii întregi care au fost pulverizate din competiții”, a afirmat fostul șef al statului.

Fostul președinte a vorbit în cadrul reuniunii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană a Parlamentului Republicii Moldova și Parlamentului României, ce a avut loc timp de două zile la București.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.