(DOC) Republica Moldova ar fi cerut excluderea de pe agenda ONU a subiectului privind retragerea trupelor ruse din Transnistria; MAEIE spune că „informația este interpretată greșit”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce la mijlocul lunii iulie curent Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării, care solicită, între altele, Guvernului şi Preşedintelui Republicii Moldova să promoveze adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul ţării, iar ulterior autoritățile au solicitat Organizației Națiunilor Unite (ONU) se includă subiectul privind retragerea forțelor ruseşti pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, dar şi după ce discutarea acestui subiect a fost anulată pentru luna octombrie, autoritățile de la Chişinău dau înapoi şi cer excluderea de pe agenda ONU a subiectului.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unor documente care arată cum autoritățile Republicii Moldova spun una în declarații și semnează altceva în acte. Astfel, documentele arată că la 20 octombrie curent, autoritățile Republicii Moldova au cerut ca subiectul privind retragerea trupelor militare rusești din regiunea transnistreană să NU fie inclus pe agenda ședinței ONU din 23.10.2017. Actul este semnat de reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru.

În același context, se cere ca subiectul să fie amânat pentru o ședință ulterioară, fără a se preciza o dată anume, precum și ca solicitarea să fie adusă la cunoștință membrilor Comitetului General al ONU.

Solicitați de Independent.md să comenteze documentul publicat de sursa menționată, șeful serviciului de presă al Ministerului de Externe a declarat că informația apărută în presă este eronată. Întrebat totuși documentul prezintă aspecte false sau nu, acesta a ţinut să menționeze doar că „informația este interpretată greșit” şi că în scurt timp diplomația va veni cu un comentariu public.

Sursa doc: zdg.md

La data de 21 iulie 2017, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării, care solicită, între altele, Guvernului şi Preşedintelui Republicii Moldova să promoveze adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul ţării, conform unui comunicat remis de MAEIE.

În virtutea acestor prevederi, prin intermediul unei scrisori adresate Secretarului General al ONU, Guvernul Republicii Moldova a inițiat procedura de înscriere în agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui punct întitulat „Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Conform oficialilor, inițiativa Republicii Moldova nu pune în discuție și nu urmărește retragerea militarilor ruși care fac parte din forța trilaterală de menținere a păcii care operează în zona de securitate din regiunea transnistreană. „Toate informațiile în acest sens vehiculate recent în mass-media, în particular din Federația Rusă, distorsionează atât esența inițiativei Republicii Moldova la ONU, cât și a stipulărilor textuale ale documentelor transmise Secretarului General al ONU”, conform MAEIE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...