Noi mărturii cutremurătoare din Coreea de Nord; Ce spune o femeie militar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O femeie care a activat în armata Coreei de Nord susține că traiul în cadrul celei de-a patra armată a lumii, ca mărire, este atât de dură încât multe dintre femei nu mai au menstruație, iar violurile au devenit o rutină

Timp de aproape zece ani, Lee So Yeon a servit armata nord-coreeană. Aceasta povestește că a împățit camera de cazarmă cu alte 20 de femei. Fiecărui soldat i se punea la dispoziție un sertar unde trebuia să-și păstreze uniforma și o fotografie cu fondatorul Nord-Coreei, Kim II-sun și cu Kim Jong-il, scrie BBC.

În ciuda faptului că s-au scurs peste zece ani de când a plecat din armată, femeia încă păstrează în amintire mirosul cazarmelor.

“Noi transpirăm destul de mult. Salteaua pe care adormeam era făcută din orez, astfel că stoca toate mirosurile neplăcute. Nu aveam deloc bumbac”, își amintește femeia.

Cât despre condițiile igienice din cazarmă, aceasta susține că erau unele deficitare.

“Ca femeie, unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le-am îndurat a fost  acela că nu mă puteam bucura de calitățile unui duș. Nu exista apă caldă deoarece sistemul era conectat la un furtun care aducea apa din munte, fără a o filtra. Astfel, veneau pe furtun șerpi sau broaște”, susține So Yeon.

În prezent So Yeon are 41 de ani și este fiica unui profesor universitar. Mulți bărbați din familia sa au servit ca soldați, iar marea foamete din 1990 a determinat-o  să ia calea armatei, motivată fiind de gândul că va avea o masă garantată pe zi. Iar în această situație se aflau mii de femei.

“Foametea a dus la un moment deosebit de vulnerabil pentru femeile din Coreea de Nord”, spune Jieun Baek, autor al Revoluției ascunse a Coreei de Nord. “Mai multe femei au trebuit să intre pe piața forței de muncă și mai mult au fost supuse unei maltratări, în special hărțuire și violență sexuală”.

Juliette Morillot și Jieun Baek afirmă că mărturia lui Lee So Yeon este în acord cu alte povești pe care le-au auzit.

La vârsta de 17 ani, Lee So Yeon a făcut primii în domeniul militar. La început aceasta a fost impresionată pentru că avea propriul ei uscător de păr, însă nu avea întotdeauna electricitate ceea ce nu a ajutat-o să se bucure de el.

Fostul militar susține că în cadrul antrenamentele zilnice nu existau diferențe evidente pe bază de sexe. Cu toate acestea, pregătirea fizică a femeilor era una mai scurtă, ele trebuind să se axeze mai mult gătit sau făcut curățenie,

„Coreea de Nord este o societate tradițională dominată de bărbați”, spune Juliette Morillot, autorul Coreei de Nord în 100 de întrebări.“Femeile sunt încă văzute ttukong unjeongsu, care literalmente se traduce ca „șefele vaselor de gătit ”și înseamnă că ar trebui” să rămână la cratiță”.

Imediat după ce pregătirea a crescut în intensitate și hrana s-a împuținat, soldații au fost vizibil afectați.
“După șase luni de stagiu miliar nu am avut menstruație din cauza malnutriției și a stresului”, spune ea.

De asemenea, aceasta susține că viața unei femei în armata nord-coreeană era una greu încercată. Lipsa condițiilor de igienă le determina pe cele care aveau menstruație să reutilizeze tampoanele.

“Femeile încă folosesc tampoanele tradiționale din bumbac alb. Acestea trebuie să fie spălate în fiecare seară când nu sunt bărbați în preajmă. Una dintre fetele cu care am vorbit, în vârstă de 20 de ani, mi-a spus că s-a antrenat atât de mult încât nu a mai avut doi ani menstruație”, spune ea.

În aceste momente, specialiștii susțin că traiul femeii în armata nord coreeană s-a îmbunătățit, cel puțin din punct de vedere ingienic.

Astfel, guvernul Coreei de Nord a spus că va distribui o marcă sanitară numită Daedong în majoritatea unităților militare unde există femei. “Aceasta ar fi fost o modalitate de a ispăși condițiile din trecut. Poate că a fost o modalitate de a crește moralul și de a le face pe femei să se gândească:” Ce bine, ne vom îngriji.”

Un brand cosmetic, Pyongyang Products, a fost, de asemenea, distribuit recent mai multor unități de aviație, în urma unei solicitări venite din partea Kim Jong-un în 2016 pentru ca produse de frumusețe nord-coreene să concureze cu mărci globale consacrate, precum Lancome, Chanel sau Christian Dior.

În ciuda acestor idealuri, femeile militar din mediul rural nu au întotdeauna acces la toalete private, spunând că trebuie să-și facă nevoile în fața bărbaților, făcându-le să se simtă vulnerabile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...