(STUDIU) Republica Moldova înregistrează restanţe la capitolul protecției copiilor împotriva exploatării și abuzului sexual

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile statului eșuează în reabilitarea copiilor care au suferit de exploatare și abuz sexual, măsurile de intervenție pentru agresorii sexuali lipsesc cu desăvârșire, prevenirea este fragmentară, iar protecţia copiilor faţă de riscurile abuzului si exploatării sexuale online este încă o mare provocare. Aceste constatări aparțin experților Centrului Internațional „La Strada”.

Restanţe serioase în Republica Moldova se înregistrează la capitolul protecţia victimelor care au suferit de exploatare şi abuz sexual. Astfel, programe de reabilitare şi reintegrare complexe şi de lungă durată a copiilor, cum ar fi trafic de copii în scop sexual, implicare în prostituţie şi pornografie sau producerea materialelor cu abuz sexual nu există în ţară.

„Autoritățile nu au demonstrat voința necesară pentru a stopa violența sexuală faţă de copii, constatând lipsa unei platforme unice care ar stabili responsabilitățile și obligațiile exacte ale fiecărei instituții”, a menționat Ana Revenco, președinta „La Strada”.

Potrivit experţilor, violența sexuală online față de copii este una din cele mai grave forme de violență, iar aceasta necesită elaborarea unei legi speciale și complexe, care să stabilească clar instituțiile competente și obligațiile acestora în domeniile de prevenire, investigare și protecție a copiilor față de abuzul și exploatarea sexuală.

„Cercetarea constată unele deficiențe ale cadrului legal privind abuzurile sexuale online. Fenomenul este caracteristic copiilor din Moldova. Educaţia despre utilizarea tehnologiilor informaționale online lipsește în Republica Moldova. La fel de grave sunt lacunele legislative care permit abuzatorilor să evite răspunderea penală în cazuri de abuz al copiilor. Pentru că este vorba inclusiv despre infracțiuni grave, insistăm ca autoritățile să revizuiască acest aspect”, a menționat Natalia Bayram, avocată în cadrul organizației.

La capitolul măsuri pentru abuzatori sexuali, experţii „La Strada” au constatat că statul nu a elaborat programe de asistență şi intervenție pe durata ispășirii pedepsei, dar și programe de resocializare și monitorizare a celor care și-au ispășit pedeapsa, astfel fiind condiționată recidiva.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...