Calendarul și sărbătorile din Moldova văzute într-un mod neobișnuit. La Chișinău va avea loc Expoziția de Artă Contemporană „PostReal”

postreal1

În ultimii ani, rolul artei migrează tot mai mult spre facilitarea comunicării și ilustrării problemelor cu care se confruntă o societate. Arta a devenit un instrument important care ne ajută să vedem dincolo de aparențe. Aceasta ne prezintă realitatea într-o formă incomodă și dintr-un unghi cu care nu suntem obisnuiți s-o privim, iar viziunea artiștilor contribuie la o mai bună diagnosticare a problemei, prin urmare are potențialul de a identifica și posibile soluții.

Societatea moldovenească se confruntă si ea cu o multitudine de probleme, pe care se tot încăpățînează să le ascundă sub covor și să le camufleze în sărbători.

În perioada 22 – 26 noiembrie, în orașul Chișinău, la Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” va avea loc expoziția de artă contemporană „PostReal”.  În cadrul expoziției vor fi expuse lucrările artiștilor vizuali originari din Republica Moldova, Italia, Germania și Spania. Aceștia și-au propus să reflecteze și să abordeze realitățile societății moldovenești, camuflate în sarbători ce se repetă într-un ciclu regulat, an de an.

Calendarul, a devenit o inconștienta dominantă a bucătăriilor, sufrageriilor, spațiilor personale si publice din întreaga țară. Imagini standard cu peisaje, pisici și sfinți alese la întâmplare pentru promovarea companiilor autohtone sau a partidelor politice, au reușit să devină „picturi” în adevăratul sens al cuvântului. Artiștii care participă la expoziție oferă o viziune personală asupra acestor două elemente: calendarul și sărbătorile.

Lucrările expuse aparțin artiștilor Willi Andrick, Pavel Brăila, Cătălina Bucos, Cristina Buga, Iacov Bujac, Maria Bunciuc, Beatriz Calafell, Inga Ciumac, Chiara Dazi, Lilia Dragneva, Maximilian Graur, Oleg Grecu, Anastasia Kapsitscaia, Flo Kasearu, Max Kuzmenko, Arina Livadari, Lucia Macari, Dana Maxim, Mihaela Motruc, Veronica Nojac, Anton Polyakov, Ghenadie Popescu, Ecaterina Pîslari, Vladislav Rotari, Ștefan Rusu, Igor Scerbina, Misha Tsurcanu, Mark Verlan și Masha Gross.

Deschiderea oficială va avea loc pe 22 noiembrie, la 17:00, cu intrare liberă. Expoziția nu se va limita doar la capitală, ci urmează să fie lansată și în alte regiuni din Republica Moldova, pentru a ajunge la cât mai mulți oameni

Evenimentul este un proiect marca „10:90 studio”, organizat de un grup de curatori format în urma desfășurării workshopului „Zone si non-zone curatoriale”. Formatoarea workshopu-lui a fost Nadja Quante, curator independent și editor din Berlin, Germania. Coordonatorii expoziției sunt Misha Tsurcanu și Doina Martin. Din echipa de curatori fac parte Lilia Dragneva, Cătălina Bucos, Ecaterina Pîslari, Dana Maxim, Beatriz Calafell și Liudmila Bouroș. Design de Yulia Pilyugina.

Proiectul este realizat cu sprijinul Agenției Elvețiane pentru Dezvoltare și Cooperare SDC, Centrul Cultural German „Akzente”, Goethe Institut, Centrul de Arta Contemporana „KSA:K”, KunsTräume și Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”.

Mai multe vedeți în evenimentul de pe Facebook: PostReal

Text de Doina Martin

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente