SUA reintroduc Coreea de Nord pe lista neagră a „statelor care susţin terorismul”, anunţă Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Unite au decis să înscrie din nou Coreea de Nord pe lista neagră a „statelor care susţin terorismul”, cu scopul de a spori presiunea asupra programului nuclear nord-coreean, a anunţat luni preşedintele american Donald Trump, relatează AFP.

„Pe lângă că ameninţă lumea cu devastarea nucleară, Coreea de Nord a susţinut în mod repetat acte de terorism internaţional, inclusiv asasinate în teritoriu străin”, a declarat preşedintele american la Washington, conform news.ro.

Phenianul a fost scos de pe această listă în 2008.

Faptul că Trump a desemnat Coreea de Nord drept o ţară care sponsorizează terorismul permite Washingtonului să impună sancţiuni suplomentare Phenianului, care îşi continuă programul înarmării nucleare, scrie Reuters.

Preşedintele republican – care s-a implicat într-un schimb de replici dure şi de insulte cu liderul nord-coreean Kim Jong-un – a precizat că Departamentul Trezoreriei va anunţa marţi sancţiuni suplimentare vizând Coreea de Nord.

Trump a făcut aceste declaraţii la o săptămână după ce s-a întors dintr-un turneu de 12 zile în cinci ţări în Asia, în cursul căruia a plasat ambiţile nucleare nord-coreene în centrul discuţiilor sale cu alţi lideri ai lumii.

„Astăzi (luni), Statele Unite desemnează Coreea de Nord drept stat care sponsorizează terorismul”, a declarat miliardarul republican în faţa presei la Casa Albă.

„Asta ar fi trebuit să întâmple de mult timp, ar fi trebuit să aibă loc cu mulţi ani în urmă”, a adăugat el.

Coreea de Nord îşi continuă programele nuclear şi balistic, sfidând sancţiuni care i-au fost impuse de Consiliul de Securitate al ONU şi nu îşi ascunde intenţia de a construi o rachetă capabilă să atingă Statele Unite. Două rachete au survolat anul acesta Japonia.

Agenţia sud-coreeană de spionaj a avertizat luni că Phenianul ar putea să efectueze noi teste de rachete până la sfârşitul anului, cu scopul de a-şi îmbunătăţi tehnologia rachetelor cu rază lungă de acţiune şi de a spori ameninţarea la adresa Statelor Unite.

Experţi şi oficiali americani au declarat, în privat, că reintroducerea Coreei de Nord pe această listă nu îndeplineşte criteriile în acest sens. Sunt necesare probe care să arate că un stat a „susţinut în mai multe rânduri acţiuni de terorism internaţional”, subliniază ei.

Experţi subliniază de asemenea că este o hotărâre foarte simbolică, în măsura în care Phenianul este vizat deja de cele mai dure sancţiuni de până în prezent.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...