Nume
Parola
Vizualizări: 1747
Lipsa de continuitate și acțiuni concrete în domeniul refomei finanțelor publice locale generează probleme grave la nivel local și riscă să discrediteze procesul de descentralizare!
13 Martie 2015 — Astăzi 13 martie 2015, în incinta Congresului Autorităților Locale din Moldova a avut loc ședința de lucru privind problemele cu care se confruntă Autoritățile Publice Locale în procesul de implementare a primei etape de reformă a sistemului de finanțe publice locale.

La acest eveniment, moderat de Dna. Tatiana Badan, președintele CALM și Viorel Furdui, Directorul executiv al CALM, au participat primari de orașe și localități rurale, reprezentanți ai Direcțiilor de Finanțe și experți. De asemenea, la ședința a participat președintele Comisiei parlamentare Administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice doamna Elena Bodnarenco.

În cadrul ședinței s-a constat că primariile din Republica Moldova se confruntă cu o serie de probleme grave care pun în dificultate asigurarea bunei funcționări a insituțiilor publice locale: grădinițe de copii, insituții sociale, culturale, administrația locală etc. În special este vorba despre lipsa lichidităților la început de an, acordarea scutirilor de impozite din contul bugetelor locale fără acoperirea lor, raportare dublă, amestecul direcțiilor raionale financiare, neluarea în considerație la calcularea transferurilor a proceselor inflaționiste și creșeterii prețurilor, refuzul agenților economici de a aprovizona instituțiile publice cu produse alimentare în rezultatul devalorizării leului și sistemul de achiziții publice rigid etc.

În opinia majorității participanților, cauza principală, a acestei situații dificile în care au ajuns autoritățile publice locale, este blocarea implementarii etapei urmatoare a reformei finantelor locale – etapa consolidarii veniturilor fiscale.

În rezultatul acestei situații și lipsei de finalitate/continuitate a reformei finanțelor locale, descentralizarea financiară și întregul proces de descentralizare riscă să fie compromis definitiv.

În urma acestor discuții participanții au identificat mai multe probleme, au formulat propuneri pentru factorii decizionali și au propus organizarea în regim de urgență a audierilor publice în cadrul Comisiei Parlamentare Administrație Publica, Dezvoltare Regională, Mediu și Schimbări Climatice cu invitarea factorilor decizionali, care va avea loc pe data de 18 martie 2015.

Toți membrii CALM, toate autoritățile publice locale care se confrunta cu probleme în domeniul dat, sunt rugate sa-și expună opiniile și propunerile adresându-le adresa de email info@calm.md

Serviciul de comunicare publică al CALM

Tel. (022) 22-35-09

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă