Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un primar PL și unul…

Un primar PL și unul independent, reținuți într-un dosar de trucare a licitațiilor. Cine a mai ajuns în izolatorul CNA după percheziții la 20 de primării din țară

Zeci de milioane de lei ar fi fost delapidate din bugetul de stat după ce un şir de licitaţii publice privind construcţia sistemelor de canalizare şi staţiilor de epurare în mai multe localităţi din țară au fost trucate.  Nouă persoane, printre care primarii din satele Ghelăuza şi Găleşti din raionul Străşeni, un consilier raional şi un şef de la Fondul Ecologic, dar şi reprezentanţii unor agenţi economici au fost reținuți, suspectaţi că ar fi acţionat conform unui plan infracţional determinat, urmărind scopul de a obţine asistenţă financiară de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale. Reținerile au loc după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au efectuat la 20 noiembrie percheziții la peste 20 de primării pe între teritoriul R. Moldova în cadrul mai multor cauze penale deschise pe faptul coruperii pasive, active şi escrocheriei, se arată într-un comunicat al Centrului Național Anticorupție. Numele persoanelor reținute nu au fost făcute publice.

„Procurorii au documentat un şir de licitaţii publice privind construcţia sistemelor de canalizare şi staţiilor de epurare în mai multe localităţi, în urma cărora au câştigat companiile gestionate din umbră de un singur beneficiar.

Acesta ar fi gestionat întreaga schemă infracţională care consta în negocierea cu factorii de decizie din cadrul Fondului Ecologic Naţional al Ministerului Mediului asupra aprobării finanţării proiectelor, care urmau să fie atribuite primăriilor din ţară. După ce erau identificate localităţile, beneficiarul mergea la responsabilii din teritoriu şi le propunea 5 la sută din valoarea contractului care urma a fi semnat.

Ulterior, membrii grupului de lucru din primării aranjau câştigarea licitaţiei de către agentul economic indicat, descalificând alţi aplicanţi. În continuarea intenţiilor sale infracţionale, după semnarea contractelor, acelaşi beneficiar prezenta Fondului Ecologic documente contabile false cu privire la executarea lucrărilor prevăzute în contracte pentru a obţine plăţile indicate.

De facto, lucrările nu erau executate, iar Fondul Ecologic transfera bani pe conturile firmelor gestionate de el în baza unor acte fictive, fapt ce a dus la delapidarea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari, de ordinul zecilor de milioane de lei”, scrie în comunicatul de presă făcut public de CNA.

În cadrul perchezițiilor la primăriile din țară, au fost ridicate documente cu privire la achiziţiile publice organizate de autorităţile locale pentru efectuarea diferitor lucrări de canalizare şi apeduct – proiecte finanţate de Fondul Ecologic de stat. Procurorii urmează să analizeze toate licitaţiile care generează suspiciuni.

Primarul comunei Ghelăuza, r. Strășeni este Nicoleta Malai, în vârstă de 27 de ani. Aceasta este la primul mandat în funcția de primar, fiind aleasă pe listele PL la alegerile din iunie 2015.

Primar al comunei Gălești este Nicolae Budu. Acesta a candidat independent la alegerile locale noi din 30 ocotmbrie 2016.