01:50:55 19.04.2024
Stiri

ANALIZĂ „la rece” a unui fost ambasador după referendumul din Chișinău și alegerile locale noi din 10 localități: „PD poate obține LEJER majoritatea în cele 46 de CIRCUMSCRIPȚII”

Politică 20.11.2017 18:20 Vizualizări2968 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ „la rece” a unui fost ambasador după referendumul din Chișinău și alegerile locale noi din 10 localități: „PD poate obține LEJER majoritatea în cele 46 de CIRCUMSCRIPȚII”


Fostul ambasador și ex-vicepreședinte al Partidului Democrat (PD), Andrei Popov, consideră că după referendumul eșuat de ieri, dar și după rezultatele alegerilor noi din zece localități din R. Moldova, ar fi evident faptul că formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc ar fi cea mai avantajată de aprobarea sistemului mixt. Diplomatul admite că PD ar putea să obțină lejer victoria în 46 de circumscripții uninominale la alegerile parlamentare din anul viitor.

„Cu toate că atenția publicului și mass-media a fost captată aproape în totalitate de referendumul din Chișinău, merită analizate și rezultatele alegerilor locale noi, care au avut loc ieri în zece localități. Ele ne pot spune la fel de multe despre cum ar putea să se desfășoare viitoarele alegeri parlamentare, în baza sistemului mixt”, a scris Popov pe o rețea de socializare.

Potrivit acestuia, două constatări după alegerile locale noi de ieri sunt chiar la suprafață. „În opt din zece localități, candidații care au mers cu sigla PD au învins din primul tur, iar în Sângera, Chișinău, și Berlinți, Briceni, au trecut în turul doi cu cel mai mare număr de voturi. Deci, potențial zece din zece pentru PD”.

În același context, fostul ambasador e curios de ce partidele de opoziție, cum ar fi Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr”, dar și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) nu au avut niciun candidat la alegerile din cele zece localități.

„În niciuna din aceste localități PAS, PPDA și „PLDM nu au înaintat candidați. Nici separat, nici împreună... De ce nu au avut candidați și ce ne spune asta despre gradul de pregătire al acestor partide pentru alegeri în circumscripții, dar și despre capacitatea lor de a identifica oameni credibili în teritoriu aș fi foarte curios să știu. PSRM a avut șapte candidați (din care doar cel de la Briceni e cu șanse teoretice de câștig în turul 2. Deci, maximum 1 din 7), PN - 2, PL și PPEM - câte 1, (PCRM - tot 1, dar acesta s-a retras, deci - 0)”, subliniază Popov.

Acesta mai amintește că, la alegerile locale din 2015, PD nici nu putea visa să aibă asemenea rezultate în localitățile unde ieri au avut loc alegeri noi. „Putem observa că în majoritatea localităților pe care le-a câștigat sau e pe cale să le câștige peste două săptămâni PD, în iunie 2015 acesta nici măcar nu a putut trece în turul doi! Bunăoară, în Berlinți, PD în genere nu a avut propriu candidat, iar în Fundurii Noi, Glodeni, unde ieri a câștigat din primul tur, în 2015 PD a acumulat doar 2% (turul doi fiind atunci disputat de candidații PLDM și PSRM). Și Lăpușna, Hâncești, patria lui Vlad Filat și fost fief PLDM, tot a fost câștigată de PD din primul tur, deși în iunie 2015 candidatul PD acumula doar 12%...

Exemplul Sângerii a fost mediatizat pe larg. Acolo fostul primar PLDM (2011-2015) pur și simplu s-a înscris în PDM, iar în posterele de campanie de astăzi cu cei trei trandafiri a folosit aceeași poza cu care în 2015 candida sub stejarul PLDM - ist. Posibil tot așa, atrăgând oameni notorii și promovați anterior de alte partide, PD a câștigat (sau va câștiga) în multe alte localități. Și tot așa își va selecta și propulsa candidații pentru circumscripții.

În aceste condiții, devine cât se poate de clar: referendumul eșuat, combinat cu cele zece alegeri locale noi de ieri câștigate de PD, doar întăresc acest argument că sistemul mixt oferă PD un avantaj competitiv formidabil pentru a obține lejer (inclusiv prin candidații „independenți” majoritatea din cele 46 circumscripții uninominale naționale”, a conchis Popov.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md