00:43:26 20.04.2024
Stiri

PRIMARI din R. Moldova, consilieri raionali și un șef de la Fondul Ecologic, REȚINUȚI: Zeci de milioane de lei de la stat pentru lucrări INEXISTENTE

Anticorupție 20.11.2017 18:23 Vizualizări3467 Autor: Ziarul National
PRIMARI din R. Moldova, consilieri raionali și un șef de la Fondul Ecologic, REȚINUȚI: Zeci de milioane de lei de la stat pentru lucrări INEXISTENTE


Procurorii și ofițerii anticorupție au descins, astăzi, în peste 20 de primării din R. Moldova, operațiune soldată cu nouă persoane reținute.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, printre cei reținuți se numără primarii din satele Ghelăuza (liberala Nicoleta Malai) şi Găleşti (primarul independent Nicolae Budu) din raionul Străşeni, un consilier raional şi un şef de la Fondul Ecologic Național, dar şi reprezentanţii unor agenţi economici.

Oamenii legii le impută acestora faptul că ar fi participat la trucarea unor licitații privind construcţia sistemelor de canalizare şi staţiilor de epurare în mai multe localităţi din R. Moldova și ar fi obținut „zeci de milioane de lei” de la Fondul Ecologic pentru lucrări care nu au fost executate.

La licitații câștigau companii gestionate de un singur beneficiar, care era și autorul acestei scheme ce constau în negocierea cu factorii de decizie din cadrul Fondului Ecologic Naţional al Ministerului Mediului aprobării finanţării proiectelor atribuite primăriilor din ţară. După ce erau identificate localităţile, beneficiarul mergea la responsabilii din teritoriu şi le propunea 5 la sută din valoarea contractului care urma a fi semnat. Ulterior, membrii grupului de lucru din primării aranjau câştigarea licitaţiei de către agentul economic indicat, descalificând alţi aplicanţi.

După semnarea contractelor, acelaşi beneficiar prezenta Fondului Ecologic Național documente contabile false cu privire la executarea lucrărilor prevăzute în contracte pentru a obţine plăţile indicate. De facto, lucrările nu erau executate, iar Fondul Ecologic transfera bani pe conturile firmelor gestionate de el în baza unor acte fictive, fapt ce a dus la delapidarea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari, de ordinul zecilor de milioane de lei.

Cei reținuți sunt cercetați penal pentru corupere pasivă, activă şi escrocherie.

CNA mai anunță că a ridicat și de la celelalte primării percheziționate astăzi documente cu privire la achiziţiile publice organizate de autorităţile locale pentru efectuarea diferitor lucrări de canalizare şi apeduct, proiecte finanţate de același Fond Ecologic Național. „Procurorii urmează să analizeze toate licitaţiile, faţă de care sunt anumite suspiciuni, cităm din comunicatul CNA.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md