Experimentează un alt tip de educație. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să obții o bursă UWC

14642079_946117325497966_8885940356330440347_n
Foto: Radu Lungu

Fie că ai mai auzit despre mișcarea UWC sau aceasta este prima dată când întâlnești acest nume, acest articol vine să îți aducă mai multă informație despre acest concept inedit care vrea să schimbe lumea prin intermediul educației.

În anul 1958, Kurt Hahn, profesor și filosof german, asistând la o conferință NATO, a fost inspirat de colaborarea fructuoasă dintre țările nu demult beligerante. Atunci lui i-a venit ideea de a aduna împreună tineri din toate colțurile lumii pentru a învăța și trăi împreună, în acest fel demonstrând lumii întregi că omenirea poate trăi împreună în pace și înțelegere. Patru ani mai târziu, el pune această ideie în aplicare prin deschiderea primei școli UWC, UWC Atlantic în Marea Britanie. De atunci, mișcarea UWC s-a dezvoltat continuu prin fondarea altor 17 școli UWC în toată lumea, ultimul fiind UWC Isak în Japonia.

Toate aceste școli au scopul de a transforma educația într-o forță capabilă să unească culturile și națiunile pentru pace și un viitor durabil. Din această cauză, în fiecare an mișcarea UWC oferă burse de studiu în cele șaptesprezece școli pentru tineri din toată lumea, iar Republica Moldova nu este o excepție. În acest an, UWC oferă burse de studiu în UWC Mostar în Bosnia și Herțegovina, UWC Li Po Chun în Hong Kong și UWC Changshu în China. Dacă simți că aceste valori te reprezintă și ți se pare captivant să absolvești liceul în una din aceste școli, probabil vrei să afli mai multe detalii.

Photo Credit: Radu Lungu
Photo Credit: Radu Lungu

Experiența UWC

Probabil fiecare dintre noi s-a gândit vreodată, cum ar fi să călătorești în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii și să descoperi culturi noi și locuri nemaivăzute. Sau fiecare dintre noi s-a visat măcar odată pe o plajă tropicală, într-o savană africană sau într-un templu indian. Ei bine, UWC îți poate oferi toate aceste experiențe, dacă nu direct, atunci prin multitudinea de culturi și diversitatea de istorii, pe care o să le întâlnești acolo. Începând cu colegii de cameră și încheind cu profesorii, toți vor avea o istorie inedită care te va face să înțelegi diferențele și să conștientizezi asemănările dintre diferite națiuni și culturi. Mai mult, evenimentele culturale ca „Noapte Națiunilor Unite”, unde fiecare elev are ocazia de ași prezenta propria identitate și cultură prin dans muzică sau teatru, sau alte activați din cadrul căminului, te vor face să savurezi cultura colegilor tăi și îți vor arăta cât de bogată este lumea în care trăim.

Pe lângă toate aceste experiențe extraordinare, prietenii și legăturile făcute în timpul a doi ani de UWC sunt probabil cea mai frumoasă parte. Doar un absolvent UWC se poate lăuda că are prieteni în mai mult de 50 de țări ale lumii.

Photo Credit: Radu Lungu
Photo Credit: Radu Lungu

Care este programul de studiu?

Școlile UWC urmează programul IB(International Baccalaureate).   Acest program este considerat unul din cele mai complexe și prestigioase programe de studiu liceal din lume. Absolvenții acestui program capătă abilitățile intelectuale, emoționale și sociale necesare pentru a trăi, învăța și lucra într-o societate globalizată.

Cele șase subiecte alese îi oferă posibilitatea fiecărui elev de a explora diverse probleme din lumea reală, în acest fel învățând din exemple și nu din teorie. Curriculum IB are drept scop prezentarea lumii într-un context internațional, dar și formarea tinerilor capabili de a face o schimbare. O parte importantă a fiecărui obiect de studiu sunt lucrările de curs, unde fiecare student trebuie să demonstreze abilitățile căpătate în timpul orelor prin aplicarea teoriei în contextul lumii reale. Pe lângă cele șase subiecte de studiu obligatorii, fiecare elev trebuie să urmeze un curs de teoria cunoștințelor și să scrie un eseu complex despre o temă care îl interesează.

Deoarece programul IB este focusat pe dezvoltarea multilaterală a studenților, activitățile extra curriculare sunt esențiale. Pentru a putea absolvi, fiecare elev trebuie să completeze programul CAS, care include creativitate, activitate și voluntariat. În cadrul acestui program, elevii participă în activități școlare care se înscriu în cele trei categorii. În acest fel, ei se dezvoltă armonios și devin mai conștienți de mediul în care trăiesc.

Photo Credit: Radu Lungu
Photo Credit: Radu Lungu

Ce se întâmplă după absolvire?

După absolvirea UWC majoritatea studenților își continuă studiile în universități din toate colțurile lumii. Datorită diplomei de bacalaureat internațional și reputației UWC, absolvenții au șansa de a-și urma pasiunea în universități din SUA, Canada, Europa sau Asia.

Cine este eligibil?

Tinerii motivați și entuziaști, care sunt gata să ignore barierele interculturale pentru a îmbrățișa multiculturalismul într-un un mediu internațional care pune accent pe valori ca pacea și sustenabilitatea. Aplicanții trebuie să fie persoane echilibrate capabile să se adapteze la un mediu social și academic nou.

Ce ține de detaliile tehnice, candidații trebuie să fie cetățenii Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani la momentul înregistrării  și care au un nivel elementar de cunoaștere a limbii engleze.

Dacă ești unul din acești tineri, atunci nu ezita să te înscrii. Formularul pentru bursele 2018-2020 îl găsești aici. Data limită de înscriere este 20 decembrie.

Pentru mai multe detalii poți citi interviurile cu absolvenții UWC din Moldova: Liviu Moșnoi, UWC Dilijan și Radu Lungu, UWCSEA.

Text de Radu Lungu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente