O frunză de aur din coroana lui Napoleon, vândută la licitație cu 625.000 de euro

Interesul arătat de colecționari față de obiectele care i-au aparținut împăratului Napoleon I nu se dezminte: o frunză de aur din coroana lui Napoleon I a fost adjudecată duminică pentru peste 600.000 de euro, relatează AFP preluată de Agerpres.

Această frunză fragilă de laur din aur, care cântărește numai zece grame și are dimensiuni de 9,2 pe 2,5 centimetri, a fost realizată pentru coroana purtată de Napoleon Bonaparte cu prilejul încoronării sale, în 1804.

Obiectul a fost adjudecat pentru 625.000 de euro, de peste patru ori estimarea maximă (opera era evaluată la un preț între 100.000 și 150.000 de euro), cu prilejul unei vânzări de obiecte napoleoniene organizate la Fontainebleau de casa de licitații Osenat.

Frunza, o realizare remarcabilă din care nu lipsesc nervurile, a fost “păstrată” în familia artizanului până în “zilele noastre”, potrivit Osenat.

Destinul frunzei de aur este cu totul special. Coroana de aur din care provine, cea care stă pe fruntea împăratului în “Încoronarea lui Napoleon”, celebrul tablou al lui David, a fost considerată prea grea de monarh cu prilejul unei încercări.

Artizanul, Martin Guillaume Biennais, a îndepărtat atunci șase frunze mari, dând câte una fiecărei fiice. La licitația de la Fontainebleau a fost vândută la licitație una dintre aceste frunze.

Cel care a făcut achiziția este un colecționar străin, a precizat Osenat pentru AFP, fără a-i dezvălui nici identitatea, nici naționalitatea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.