PSRM pune eșecul referendumului pe seama partidelor de dreapta: „Au manipulat şi au indus în eroare alegătorii”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova acuză partidele de dreapta de eşecul referendumului. În opinia socialiștilor, formațiunile care au boicotat referendumul privind revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, şi-au promovat propriile interese înguste.

„Din păcate, şansa reală pe care am avut-o de a pune capăt stării de haos şi incertitudine din Capitală prin demiterea lui Dorin Chirtoacă şi prin deschiderea căii legale spre alegerea unui nou primar a fost irosită. Iar responsabilitatea pentru aceasta, precum şi pentru consecinţele grave ce vor surveni revine partidelor ce au chemat oamenii să boicoteze referendumul”, se arată într-un comunicat de presă al PSRM.

Socialiştii susţin că partidele de dreapta, abuzând de încrederea unei importante părţi a locuitorilor municipiului Chişinău, „şi-au promovat propriile interese înguste, care ţin atât de Primăria Capitalei, cât şi de viitoarele alegeri parlamentare, dar mai ales de înţelegerile secrete pe care le au privind situaţia de după aceste alegeri”.

Citeşte şi: Rezultatele finale preliminare ale referendumului de ieri din Chișinău. Câți alegători au votat pentru demiterea primarului

„PSRM condamnă modul iresponsabil prin care partidele ce au chemat la boicotarea referendumului au manipulat şi au indus în eroare alegătorii. Or, urmarea directă a acţiunilor lor va fi degradarea continuă a situaţiei în Chişinău, distrugerea şi a ceea ce a mai rămas din capitala Republicii Moldova”, se mai spune în declaraţia formaţiunii.

Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală municipală Chișinău (CECE) a prezentat rezultatele finale preliminare ale referendumului local privind revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă. Astfel, din numărul total de participanți la plebiscit, 87,12% din chișinăuieni au votat pentru revocarea primarului, în timp ce pentru rămânerea acestuia în funcție au pledat 12,88% dintre participanți.

Cu toate acestea, referendumul va fi declarat nevalabil pentru că la acesta s-a prezentat un număr insuficient de alegători, doar 17,5% în condițiile în care era necesară participarea a cel puțin 33,3% din alegătorii înscriși în listele de vot.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...