Referendumul din Chișinău, un cadou pentru Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un referendum eșuat la Chișinău, 9 milioane de lei aruncate în vânt și un nou cadou pentru coordonatorul Vlad Plahotniuc. Din păcate, cetățeanul așa și nu a înțeles despre ce este acest referendum. O opinie exprimată de altfel de către mai mulți activiști civici de la Chișinău.

Cred că a fost o înțelegere tacită între PSRM și PD ca acest referendum să nu treacă și în felul acesta să poată controla și mai departe primăria Chișinăului.

Cu toate prezumțiile de nevinovăție de rigoare pentru Dorin Chirtoacă, dar cine mai crede azi în onestitatea justiției lui Plahotniuc? E aproape clar că primarul suspendat Dorin Chirtoacă va rămâne în această postură până la următoarele alegeri locale generale, adică până în 2019. O demisie a primarului Dorin Chirtoacă ar fi rezolvat mai multe ecuații și în primul rând ar fi dat peste cap înțelegerea PSRM-PD. Dar nu s-a întâmplat așa? De ce? Poate e vorba de orgolii, poate de ignoranță, poate de șantaj. Liberalii cu siguranță cunosc răspunsul la această întrebare.

Se pare că nici măcar președintele țării Igor Dodon, cu tot PSRM-ul, nu a avut interesul să treacă acest referendum. Da, PSRM e în scădere, așa cum arată sondajele. Da, electoratul din Chișinău e în mare parte de dreapta și au oferit un vot contra socialiștilor. Dar, totuși, să analizăm niște cifre.

La alegerile prezidențiale din 2016, pentru Igor Dodon și-au dat votul peste 200 000 de alegători în Chișinău, în 2015, pentru candidatul socialiștilor Zinaida Greceanîi a votat 141 929 dintre alegători, iar la referendumul din 19 noiembrie au ieșit la vot 110.502 de cetățeni.

Reiese că, ori socialiștii pierd terenul în Chișinău, ori că ei nu au făcut suficientă campanie electorală pentru a mobiliza electoratul. Și asta cu bună știință.

Referendumul ar fi deschis calea pentru alegeri anticipate în Chișinău, unde oamenii ar fi avut posibilitatea să aleagă un nou primar în Chișinău. Acum, lucrurile par mult mai simple pentru PD și PSRM și mult mai complicate pentru municipiul Chișinău.

În orice caz, singurii perdanți în toată această epopee a referendumului sunt cetățenii capitalei. Asta se va vedea un pic mai târziu, pentru cei care încă nu au înțeles astăzi.

Elena Robu


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...