(foto) Cum arată cele mai frumoase reședințe prezidențiale din lume

collage

Reședința prezidențială este locul asociat direct cu puterea unui stat. De aici vin deciziile importante, aici locuiesc liderii statelor. De aceea, reședințele prezidențiale au fost gândite pentru a simboliza puterea, trăinicia, dar și frumusețea. De multe ori aceste clădiri sunt într-atât de cunoscute încât devin referința pentru sistemul de guvernare al statelor, mai presus de oamenii aflați la conducere. Un top elaborat de tion.ro,

Kremlin (Rusia)

1

Kremlinul din Moscova este una din cele mai emblematice reședințe prezidențiale din lume. Acest complex fortificat se află în inima Capitalei ruse, având vedere spre Râul Moscova la sud, Catedrala Sfântul Vasile și Piața Roșie la est. Kremlin este termenul folosit pentru cetate în rusă, iar reședința președintelui rus este cel mai cunoscut kremlin din lume. Complexul cuprinde patru palate, patru catedrale și zidul Kremlinului cu turnurile aferente. Kremlinul și-a intrat în drepturi ca reședință a conducerii ruse în timpul lui Ivan al III-lea, cel care a unit principatele ruse și a făcut din Moscova singura capitală legitimă a Rusiei. În timpul invaziei lui Napoleon, Kremlinul a suferit distrugeri semnificative, în urma unor explozii care au distrus o mare parte din zidul exterior precum și câteva turnuri. Cu toate acestea, Kremlinul a supraviețuit testul timpului și este și în prezent centrul puterii din Rusia, precum și una din cele mai cunoscute clădiri din lume.

Palacio do Planalto (Brazilia)1STU3186

Palacio do Planalto sau Palatul de pe platou este locul unde își desfășoară activitatea președintele Braziliei. Clădirea se află în Praca dos Tres Poderes (Piața celor trei puteri), în Brasilia, Capitala Braziliei. Denumirea reședinței prezidențiale vine de la termenul planalto – platou, dar care este folosit și pentru a desemna ramura executivă a sistemului de guvernare. Așadar, Palacio do Planalto se poate traduce ca Palatul Executivului. Fiind una din cele mai importante construcții din Brasilia, Palacio do Planalto are și dimensiuni impresionante. Clădirea este formată din 4 etaje și acoperă o suprafață de 36.000 de metri pătrați. Din complexul arhitectural mai fac parte alte patru clădiri adiacente.

Palazzo del Quirinale (Italia)

3

Palazzo del Quirinale a fost construit la cererea lui Papa Grigorie al XIII-lea, în 1573. Rolul palatului era cel de reședință de vară pentru papalitate. Mai târziu, clădirea a devenit reședința Statelor Papale, până în 1870, când acestea au fost abolite. În 1871, Roma devenea capitala Regatului Italiei, iar Palazzo del Quirinale se transforma în reședința regală a regilor Italiei, cu toate că unii domnitori, precum Victor Emanuel al III-lea, foloseau palatul numai pentru evenimente regale. Totuși, impozanta clădire a devenit în conștiința populară locul de unde era condusă Italia. În 1946, odată cu abolirea monarhiei italiene, palatul a devenit reședința oficială a președintelui Italiei.

Rashtrapati Bhavan (India)

Rashtrapati-Bhawan-foto-Wikipedia-Anupom-sarmah-600x338

Situată în New Delhi, Rashtrapati Bhavan este reședința președintelui Indiei. Până în 1950 acest complex arhitectural purta denumirea de Casa Viceregelui și era locul unde locuia Guvernatorul general al Indiei. În 1911, regele George al V-lea al Marii Britanii a decis ca noua capitală a Indiei să fie New Delhi, în locul orașului Calcutta. Odată cu această schimbare, s-a făcut un plan măreț pentru reședința Guvernatorului, care avea să ocupe un loc important în peisajul noii capitale. Astfel, arhitectul englez Edwin Landseer Lutyens a fost comisionat să facă designul pentru noul palat administrativ. Astfel a luat ființă Rashtrapati Bhavan, un palat care simboliza prin arhitectura sa îmbinarea stilului clasic occidental cu motivele tradiționale indiene.

Casa Albă (SUA)

white_house_dc

Casa Albă este locul de unde pleacă cele mai importante decizi atât pentru SUA, cât și pentru restul lumii. Clădirea este recunoscută pe tot mapamondul și este poate cel mai reprezentativ exemplu al unei reședințe prezidențiale. Designul Casei Albe a fost selectat de însuși George Washington, primul președinte al Americii, dintr-o serie de nouă propuneri. Fundația viitoarei reședințe prezidențiale americane a fost construită de sclavi, iar construcția la roșu a Casei Albe s-a întins pe o perioadă de 8 ani, cu un cost estimat la peste 232.000 de dolari (aproape 3 milioane de dolari, raportat la cursul actual). Casa Albă a fost deschisă pentru a fi ocupată de președinte pe 1 noiembrie 1800.

# Palac Prezydencki (Polonia)

7

Palatul Prezidențial din Varșovia este o clădire în stil clasic, elegantă, fiind ultima versiune a structurii care a fost construită pe strada Cracoviei din Varșovia, în anul 1643. De-a lungul timpului palatul a fost reconstruit de mai multe ori. În primii 175 de ani de existență palatul a servit drept reședință pentru mai multe familii aristocrate. În 1791, în această clădire a fost elaborată Constituția de la 3 mai, prima constituție modernă din Europa. După Primul Război Mondial, în 1918, palatul revine autorităților poloneze și este transformat în sediul Guvernului polonez. În timpul ocupației german din al Doilea Război Mondial, palatul este folosit de trupele naziste, primind denumirea de Deutsches Haus, până la Revolta din Varșovia, din 1944. În iulie 1994, clădirea devine oficial Palatul Prezidențial , unde își are reședința președintele Poloniei.

# Casa Rosada (Argentina)

ăăăăăoiuy

La Casa Rosada sau Casa Roz este sediul oficial al ramurii executive din sistemul de guvernământ argentinian. Aici se află cele mai importante instituții politice din țară. Clădirea este situată în partea de est a Pieței de Mayo. Casa Rosada a fost construită în 1873, pe locul unde înainte funcționau un punct vamal și un oficiu poștal. Balconul Casei Rosada este locul de unde s-au adresat maselor figuri istorice precum Evita Peron sau Papa Ioan Paul al II-lea. De aici, Madonna a cântat celebra piesă „Don’t Cry for Me Argentina”, din filmul „Evita”, după o întâlnire cu președintele Carlos Menem.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente