Datele studiului Credit Suisse relevă că din anul 2000 şi până în 2008 averea gospodăriilor din Moldova s-a majorat de cinci ori: de la două la 10 miliarde de dolari, după care a urmat criza din 2009 care a dus la o prăbuşire cu circa 30% a averilor, până la şapte miliarde de dolari.

Se atestă o sărăcire a moldovenilor

A urmat o nouă creştere până la nivelul maximum de 11 miliarde de dolari în 2012, după care averea a scăzut la opt miliarde de dolari în 2015, iar acum îşi revine, scrie Mold-Street.

Astfel, în anul 2017, averea gospodăriilor din Moldova era de 10 miliarde de dolari, la o populaţie de 3,19 milioane de adulţi. Adică în medie de 3.093 dolari per adult, constată cei de la Credit Suisse. Din aceasta 1.276 dolari este avere financiară, cea non financiară de 2.036 de dolari, iar datoria de 325 de dolari.

Studiul Global Wealth Report atestă chiar o sărăcire a populaţiei din Moldova. Or, dacă în anul 2013 circa 92% din populaţia adultă a Republicii Moldova avea o avere sub valoarea de 10.000 de dolari, apoi în 2017 deja 97,5%, în timp ce doar 0,1% din cetăţenii maturi au o avere de peste 100.000 de dolari. 

Deşi e de cinci ori mai mare faţă de anul 2000, bancherii de la Credit Suisse o consideră averea moldovenilor „foarte mică“. Dacă e să dăm crezare datelor studiului, circa 3.100 de moldoveni aveau la mijlocul anului 2017 o avere mai mare de 100.000 de dolari, adică de circa două milioane de lei.

Studiul relevă că averea moldovenilor ar fi de aproape trei ori mai mare decât cea a ucrainenilor, dar de aproape cinci ori mai mică decât a ruşilor şi românilor, sau e nouă ori decât a slovacilor.

Diferenţele se măresc pe măsură ce înaintăm spre vest. Averea gospodăriilor Cehiei a trecut de 440 miliarde de dolari, la o populaţie adultă de 8,4 milioane de locuitori, iar averea gospodăriilor germane de 13.714 miliarde de dolari la o populaţie adultă de 67 de milioane.

În consecinţă averea unei gospodării din Germania este de 65 ori mai mare decât a uneia din Moldova, în timp ce averea unei gospodării americane - de aproape 130 ori.

Bogaţii devin mai bogaţi

Aceste date se datorează, în mare parte, şi preţului ridicat la locuinţe din aceste state, coroborat cu faptul că majoritatea locuitorilor deţin o casă.

Autorii studiului constată că înegalităţile globale s-au accentuat în ultimii ani şi constată că cei mai bogaţi oameni reprezintă doar 1% din populaţia globului, dar deţin aproape jumătate din averea lumii.

Raportul evidenţiază faptul că indivizii Ultra High Net Worth (UHNWI) - oameni care au o avere mai mare de 50 de milioane de dolari - reprezintă forţa motrice din spatele decalajului. Acest grup de deţinători de avere a crescut de cinci ori din 2000.

"În timp ce jumătatea inferioară a adulţilor deţine în mod colectiv mai puţin de 1% din averea totală, cel mai bogat (10% dintre adulţi) deţine 88% din activele globale", se precizează în raport.

Cine sunt cei mai bogaţi moldoveni

Conform unui studiu realizat în anul 2010 de publiaţia Delo din Ucraina, cel mai bogat om din Republica Moldova este Anatol Stati, cu o avere de circa 500 milioane de dolari, urmat de prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc şi fostul manager la grupul Lukoil, Nicolae Ciornâi. În top 10 mai intrau şi Oleg Voronin, feciorul liderului comunist Vladimir Voronin, dar şi premierul Vlad Filat.

De atunci situaţia s-a schimbat radical, dar deocamdată nimeni nu s-a apucat să facă o estimare a averilor celor mai bogaţi moldoveni.