Imigrația, principalul punct de divergență în negocierile pentru formarea unui nou guvern german

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Negocierile tripartite pentru formarea unui guvern de coaliție la Berlin par a fi blocate de problema spinoasă reprezentată de imigrație, în pofida unui acord cu privire la alte subiecte delicate, precum schimbările climatice și energia, notează duminică Reuters.

Un acord final între blocul conservator (Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială), Partidul Liber-Democrat (FDP) și Verzi i-ar permite Angelei Merkel să-și asigure al patrulea mandat de cancelar, mulți fiind de părere că ea ar trebui să facă un pas în spate dacă negocierile eșuează, relatează Agerpres.

Totuși, această coaliție tripartită nu a mai fost testată la nivel național în Germania. Un termen-limită autoimpus de cele trei formațiuni, care a expirat joi, a trecut fără a se ajunge la un acord.

Deși în aceste negocieri rămân de discutat și subiecte importante ca taxele și finanțele publice, cea mai sensibilă temă este imigrația. În acest dosar, Uniunea Creștin-Socială, aliații bavarezi ai Uniunii Creștin-Democrate a cancelarului Merkel, insistă asupra plafonării numărului noilor sosiți în Germania la 200.000 pe an.

Verzii se opun stabilirii unei astfel de plafon, însă par să accepte un compromis — într-un document consultat sâmbătă de Reuters, ei susțin că limita propusă a fost depășită de numai cinci ori în ultimii 25 de ani.

Social-democrații (SPD) — al doilea mare partid din Bundestag și foști parteneri ai creștin-democraților în cadrul „marii coaliții” formate în toamna lui 2013 — au decis să intre în opoziție după alegerile parlamentare de la finalul lui septembrie, când au înregistrat cea mai mare înfrângere electorală de după 1933.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...