Măsura ar putea adânci îngrijorările activiştilor pentru drepturile persoanelor LGBT şi ai aliaţilor occidentali ai Turciei referitor la respectarea libertăţilor civile în timpul administraţiei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi a partidul său cu rădăcini islamiste, AKP.

''Începând cu 18 noiembrie 2017, având în vedere sensibilităţile comunităţii noastre, orice eveniment LGBT... cum ar fi cinema, teatru, discuţii, interviuri, expoziţii sunt interzise, până la noi ordine, în provincia noastră, în scopul asigurării păcii şi securităţii'', se precizează într-un comunicat din partea biroului guvernatorului.

Miercuri, autorităţile de la Ankara au interzis un festival de film german cu tematică gay, cu doar o zi înainte de data de începere, invocând siguranţa publică şi riscul de atacuri teroriste.

Două parade gay anuale au fost interzise în Istanbul în ultimii doi ani. Spre deosebire de multe alte ţări musulmane, homosexualitatea nu este o infracţiune în Turcia, însă homofobia este încă o problemă, precizează Reuters.