/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ E ilegal, dar fără sancțiuni! Doi socialiști și-au afișat pe Facebook buletinele de vot, dar nu pot fi sancționați

missing
19 noiembrie 2017, ora 18:47

În postarea sa, Batrîncea cheamă oamenii să participe la referendum. Mesajul acestuia este însoțit și de două fotografii. În una din acestea apare buletinul de vot cu ștampila aplicată, din care este clară opțiunea de vot a socialistului.

Deși nu a răspuns la telefon, într-un comentariu la fotografiile postate, acesta a menționat ca a recurs la acest gest deoarece: „altfel nu se poate”.

Un alt socialist, care la fel a încălcat legea și a postat fotografia cu buletinul de vot este Anton Leadschii, consilierul PSRM în CMC.

Potrivit președintei CEC, Alina Russu, fotografierea buletinului de vot este interzisă. Totuși, legea nu prevede o sancțiune pentru această încălcare.

„Au dreptul să facă fotografii sau să ia video doar reprezentanții mass media și observatorii, știți lucrul acesta. Mai cu seamă, buletinul de vot nu este nimeni în drept să-l fotografieze. Lucrul acesta este reglementat și în hotărârea Comisiei Electorale Centrale cu privire la activitatea biroului electoral în secția de votare. Dar careva sancțiuni exprese prevăzute pentru această încălcare nu sunt. Codul contravențional stabilește sancțiuni atunci când se scoate din localul secției de votare buletinul de vot”, accentuează președinta CEC.

Potrivit Consiliului Electoral de Circumscripție, astăzi au fost înregistrate alte două cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, fiind întocmite procese verbale, iar fotografiile au fost șterse. Până la ora 13.00 au fost înregistrate si două cazuri când buletinele de vot au fost rupte. Și observatorii „Promo-LEX” au semnalat zeci de încălcări.

Cele mai grave încălcări țin de agitația electorală și în apropierea secțiilor de votare. În cel puțin două secții de votare au fost atestate astfel de situații. Au fost depistate două cazuri de fotografiere a buletinelor de vot. Și destul de multe cazuri, circa 7 raportate de către observatorii noștri de neînțelegere a întrebării supuse referendumului de către alegător”, susține Pavel Postică, director de programe „Promo-LEX”.

Tot observatorii au documentat mai multe erori în ceea ce privește funcționalitatea Sistemului Informațional. Astfel, în sectorul Botanica, un alegător a spus că nu a votat, deși sistemul de operare indica faptul că acesta și-a exercitat dreptul de vot. Iar la o secție de vot din sectorul Ciocana a fost depistat un caz când în cabina de vot au intrat mai multe persoane. Plebiscitul de demitere a primarului suspendat este monitorizat de 494 de observatori naționali și internaționali.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram