/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

REFERENDUM. Încălcări semnalate de Promo-LEX, ora 15.30: La Buiucani, circa 10 alegători nu s-au regăsit în listele electorale de bază

missing
19 noiembrie 2017, ora 15:43

Prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) –  1 caz

  • SV 232, Râșcani, Chișinău. Pe panou în interiorul SV, unde era încleiat mesajul: „Ești patriot, nu ieși la vot.”

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor  – 12 cazuri

  • SV 108, Buiucani, Chișinău. La ora 11.10 președintele Biroului Electoral al Secției de Votare (BESV) a mai adus un sigiliu (al 4-lea) pentru urnele de vot.
  • SV 291, Ciorescu, Chișinău. La sigilarea urnelor au fost aplicate a câte 2 sigilii la 2 urne staționare și a câte un sigiliu la urna mobilă.
  • SV 245, Râșcani, Chișinău. Trei urne de vot din SV au câte 2 sigilii, urna mobilă – 2 sigilii. Președintele nu a întreprins nimic, în condițiile în care au mai rămas sigilii neutilizate.
  • SV 230, Râșcani, Chișinău. Sunt 3 urne în SV, dintre care două au câte 2 sigilii și una are 3 sigilii.
  • SV 294, Râșcani, Chișinău. S-a depistat că la ambele urne de vot sunt doar câte două sigilii.
  • SV 297, Râșcani, Chișinău. Sunt 2 urne de vot staționare. Una este sigilată cu 2 sigilii, una nu este folosită. Președinte BESV a declarat faptul că numai 5 sigilii au primit.
  • SV 252, Râșcani, Chișinău. Trei urne sunt sigilate cu câte două sigilii.
  • SV 253, Râșcani, Chișinău. De la început urnele aveau: una – trei sigilii, iar alta – două. După sesizarea observatorului a fost pus încă un sigiliu la cea cu două.
  • SV 220, Râșcani, Chișinău. Sunt 4 urne de vot în cadru BESV, 3 staționare și 1 mobilă. Din cele 3 staționare una este de rezervă, respectiv 2 urne sunt sigilate cu câte 2 sigilii. Motivul este lipsa sigiliilor.
  • SV 231, Râșcani, Chișinău. Au fost constatate 3 urne de vot staționare și una mobilă. Toate urnele staționare au fost sigilate doar cu câte 3 sigilii, motivul invocat de președintele BSV fiind faptul că Pretura a acordat SV doar 10 sigilii.
  • SV 238, Râșcani, Chișinău. S-a constatat că ambele urne de vot staționare au fost sigilate doar cu câte 3 sigilii.
  • SV 302, Stăuceni, Chișinău. S-a constatat că cele 2 urne de vot staționare sunt sigilate cu 2 sigilii și urna mobilă are doar un sigiliu. Președintele BSV a declarat că dispune doar de atâtea sigilii.

Votarea nejustificată în grup (în cabina de vot s-au aflat 2 sau  mai multe persoane) – 1 caz

  • SV 190, Ciocana, Chișinău. Două persoane au intrat în aceeași cabina de vot. Membrii BESV au intervenit, însă aceștia deja au reușit să pună ștampila „votat”.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul şi/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor –  2 cazuri.

  • SV 71, Buiucani, Chișinău. Un alegător în incinta secției de votare făcea agitație electorală. A fost sesizată verbal președinta SV, după care aceasta a rugat alegătorul să părăsească SV.
  • SV 132, Centru, Chișinău. În incinta SV, un observator din partea unui participant la referendum discuta cu un membru al comisiei despre realizările și eșecurile primarului general vizat în procedura de revocare.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri – 2 cazuri

  • SV 168, Ciocana, Chișinău. În intervalul orelor 9.45-10.00 a dispărut conexiunea la internet, din care cauză nu a funcționat SIAS Alegeri.
  • SV 168. Ciocana, Chișinău. În programul SIAS un alegator era deja înregistrat precum că ar fi votat. Doamna a insistat să voteze, i s-a permis. Ea a menționat că la alegerile prezidențiale a fost aceeași problemă, la fel cineva ar fi votat în locul său.

Deficiențe în listele electorale – 10 cazuri

  • SV 276, Ciocana, Chișinău. În baza de date SIAS alegătorul este indicat cu drept de vot însă în listele electorale de tipar nu este identificat. Președintele BESV a contactat organele electorale superioare, după care a permis să voteze și să fie inclusă în lista electorală suplimentară.
  • SV 108, Buiucani, Chișinău. În listele electorale de baza au fost identificate două persoane decedate. Copiii au adus certificatele de deces pentru a confirma datele. În rezultat, persoanele respective au fost excluse din lista.
  • SV 299, Stăuceni, Chișinău. Un alegător cu reședința în raza secției, în momentul în care a mers să se identifice în listele electorale, precum și în programul SIAS, a depistat faptul că nu este inclus. A fost anunțat președintele BESV și i sa permis votarea fiind inclusă pe lista electorală suplimentară.
  • SV 105, Buiucani, Chișinău. Un alegător era inclus în SIAS Alegeri, însă nu și pe listele electorale de bază. Președintele a permis votarea și a fost inclus pe listele suplimentare.
  • SV 103, Buiucani, Chișinău. Un cetățean cu reședința pe str. Belinschi 59, vota de obicei în SV 101. Pe motiv că acolo nu a fost identificat a fost direcționat către SV 103, unde la fel nu a fost găsit în liste. Președintele BESV a sunat la pretura însă problema nu s-a rezolvat și cetățeanul nu a votat.
  • SV 248, Râșcani, Chișinău. O alegătoare a mers la secția de votare unde mereu își exercita dreptul de vot. În programul SIAS Alegeri a fost identificat dar nu și în listele electorale tipărite. Astfel președintele BESV  i-a indicat să meargă la o altă secție de votare din preajmă pentru a vedea dacă este acolo înregistrată, iar mai apoi i-a propus alegătorului să voteze pe lista electorală suplimentară. Alegătoarea nu a mai dorit să voteze.
  • SV 20, Botanica, Chișinău. Un alegător verificând lista electorală a depistat două persoane necunoscute având reședința în apartamentul său, respectiv, acestea fiind incluse în lista electorală de bază.
  • SV 138, Centru, Chișinău. S-a constatat lipsa unui alegător în listele electorale. Acesta numai are viza de reședință la adresa veche, neavând însă o altă adresă de reședință/domiciliu (nu este înregistrat la nici o adresă). Dat fiind faptul că alegătorul a insistat să voteze, după discuția Președintelui BESV cu responsabilii de la CEC, acestuia i-a fost restricționat dreptul de a vota.
  • SV 265, Buiucani, Chișinău. Un alegător a fost identificat în baza de date SIAS , dar nu și pe liste electorale de tipar. Astfel a fost inclus pe listele suplimentare, și a votat.
  • SV 105, Buiucani, Chișinău. În jur de circa 10 alegători care au votat la alegerile precedente în SV 105, la referendumul local nu se regăsesc în listele electorale de baza. Persoanele date figurează în alte SV pe liste (conform datelor oferite de verificat de operatori). Au plecat fără sa  voteze, menționând ca nu mai merg deloc.

Fotografierea buletinelor de vot – 2 cazuri.

  • SV 158, Ciocana, Chișinău. Un alegător a fotografiat buletinul de vot după ce a aplicat stampila „votat”, președintele l-a oprit, l-a rugat să șteargă poza, dar acesta a refuzat. A fost chemată poliția ca să clarifice situația.
  • SV 111, Buiucani, Chișinău. O alegătoare a fotografiat buletinul de vot, după aplicarea ștampilei de vot. La insistența membrilor comisiei și a unor observatori, poza a fost ștearsă.

Neclarități privind înțelegerea conținutului întrebării supuse referendumului de către alegători – 7 cazuri.

  • SV 87, Buiucani, Chișinău. Un alegător aflat în secția de votare era consultat prin telefon pentru ce opțiune să voteze. În timpul discuției a strigat că votează “pentru”. După care a întrebat membrii comisiei dacă se votează anume așa, aceștia însă nu au dorit să se implice. După aceasta a votat.
  • SV 58, Botanica, Chișinău. O alegătoare în vârstă s-a deranjat că nu înțelege întrebarea și a cerut consultare de la membrii comisiei. Nu a primit răspunsul așteptat și a rupt buletinul de vot. Președinta a sesizat poliția și a întocmit un act conform procedurii. Doamna nu a mai vrut să voteze și a fost condusă de polițist afară.
  • SV 27, Botanica, Chișinău. Un alegător a solicitat eliberarea unui al doilea buletin, motivul invocat fiind votarea greșită din cauza neînțelegerii întrebării. Dat fiind faptul că Președintele BESV era ieșit, alegătorul a rupt buletinul. După revenirea președintelui, a fost eliberat al doilea buletin de vot, cu elaborarea procesului-verbal pentru buletinul de vot stricat.
  • SV 315, Botanica, Chișinău. Un alegător intenționa să iasă din SV cu buletinul de vot pentru a se consulta, din cauza neînțelegerii întrebării, însă a fost oprit de către membrii BESV.
  • SV 27, Botanica, Chișinău. Au intrat două persoane în cabina de vot și au încercat să telefoneze, după ce li s-au făcut observații au lăsat buletinele de vot pe masa membrilor comisiei și au ieșit afară să telefoneze. După care au intrat și au votat.
  • SV 27, Botanica, Chișinău. O alegătoare, după ce a primit buletinul de vot, s-a îndreptat spre cabină și a telefonat pe cineva ca să se consulte privind opțiunea necesar de selectat. Chiar dacă i s-a făcut observații, ea a continuat dialogul. Oricum doamna a votat.
  • SV 131, Centru, Chișinău. Un alegător nu înțelegea care este sensul cuvintelor ”pentru” și ”contra”. S-a apropiat de membrii BESV pentru ca să-i explice. După ce au discutat, dumnealui a mers să voteze.

Implicarea în procesul electoral a observatorilor din partea participanților la referendum – 2 cazuri

  • SV 190, Ciocana, Chișinău. Unui alegător vorbitor de limba rusă, i s-a oferit buletin de vot în limba română, el nu s-a arătat deranjat de acest fapt. Observatorul unui participant la referendum s-a implicat, întrebând de ce nu i s-a oferit buletin de vot în rusă, ca el poate să nu înțeleagă unele cuvinte.
  • SV 190, Ciocana, Chișinău. Alegătorul a întrebat unde să aplice ștampila. Observatorul unui participant la referendum i-a indicat alegătorului locul unde să aplice ștampila.

Altele

  • SV 252, Râșcani, Chișinău. Observatorul îngrădea observarea urnei de vot de către ceilalți observatori prin faptul că stătea la o distanță de aproximativ 2m de urna respectivă. Președintele a solicitat sa se îndepărteze de urnă, la un moment dat s-a iscat o situație de conflict.
  • SV 246, Râșcani, Chișinău. S-a constatat o tentativă de votare fără fișa de însoțire. Faptul că fișa lipsește a fost constatat doar după semnarea alegătorului în listele electorale. După o ceartă cu membrii BESV, a fost restricționată votarea, fiind întocmit un proces-verbal în privința semnăturii alegătorului în liste.
  • SV 205, Râșcani, Chișinău. Un alegător a deteriorat buletinul de vot după exprimarea opțiunii. La tentativa de a părăsi SV cu buletinul de vot deteriorat, președintele BESV i-a luat buletinul de vot rupt și l-a inclus în urna de vot.
  • SV 118, Centru, Chișinău. Observatorul din partea unui participant la referendum discută cu membrii BESV – fapt ce deranja participanții la procesul electoral. La observațiile președintelui BESV, observatorul a argumentat prin faptul că el nu vorbea despre referendum.
  • SV 53. Botanica, Chișinău. O persoană a ieșit cu buletinul de vot în afara SV și nu s-a mai întors. Erau prea mulți alegători și nimeni nu a întreprins nimic.
  • SV 216. Râșcani, Chișinău. Un alegător a vrut să vadă în listele electorale cine mai are viza de reședința în apartamentul său, nu i s-a permis. Președintele i-a explicat că aceasta trebuia să verifice înainte de alegeri, alegătorul avea careva pretenții, asta a cauzat deranj, în final a plecat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram