"Aţi văzut comportamentul lipsit de respect la exerciţiul NATO. Există unele greşeli care nu sunt făcute de nebuni, ci de oameni josnici", a spus Erdogan într-un discurs televizat.

"Acest incident nu poate fi justificat cu o simplă scuză", a mai spus el.

Preşedintele turc a anunţat vineri că îşi retrage militarii care participau la un exerciţiu în Norvegia, efectuat prin simulări pe calculator, afirmând că a fost prezentat acolo ca ''inamic''.

Exerciţiul, care nu implica manevre ale trupelor la sol şi care avea drept scop să testeze structura de comandă a Alianţei, a avut loc la Centrul de război interarme al NATO (Joint Warfare Centre) din Stavanger, în sud-vestul Norvegiei.

Erdogan a explicat că, în timpul exerciţiului, a fost afişat ''un fel de tablou cu inamici''. ''În acest tablou, era o fotografie a lui Ataturk (Mustafa Kemal, fondatorul Republici Turce), precum şi numele meu. Iată care erau ţintele'', a declarat Erdogan.

Imediat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat vineri scuze Turciei.

"Prezint scuzele mele pentru ofensa provocată. Incidentele au fost cauzate de o persoană şi nu reflectă opiniile NATO. Turcia este un aliat apreciat al NATO, care are contribuţii importante la securitatea Alianţei'', a explicat Stoltenberg într-o declaraţie scrisă.