(VIDEO) 20 de ani de schimbări climatice: NASA a publicat imagini spectaculoase cu Pământul care „respiră”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

NASA a publicat noi imagini spectaculoase cu planeta noastră, care surprind schimbarea anotimpurilor în decursul unei perioade de 20 de ani. Astfel, proiectul devine o hartă a efectelor pe care încălzirea globală, poluarea și fenomenele extreme le au asupra Terrei.

„E ca și când ai vedea cum respiră Pământul. Este cu adevărat remarcabil”, susține oceanograful Jeremy Werdell, de la agenția spațială americană, într-un comunicat de presă citat de The Guardian.

Cele două decenii în care au fost făcute imaginile din spațiu – septembrie 1997 până în septembrie 2017 – sunt prezentate într-un clip de câteva minute.

„E că și când toate simțurile sunt transportate în spațiu. Timpul e comprimat și poți revedea toate aceste momente grozave”, a mărturisit specialistul NASA.

Werdell a subliniat faptul că aceste imagini prezintă efectele schimbărilor climatice în perioada analizată.

Astfel, se observă că primăvară vine mai devreme decât acum 20 de ani, iar toamna durează mai mult în emisfera nordică. De asemenea, gheața din zona arctică se diminuează tot mai mult. Nici Antarctica nu e ferită de încălzirea globală.

Realizarea acestei succesiuni de imagini a durat cam trei luni, după cum mărturisește programatorul Alex Kekesi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...