Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT: Referendum în Chișinău

LIVE TEXT: Referendum în Chișinău

Astăzi, 19 noiembrie 2017, în municipiul Chișinău are loc referendumul local privind revocarea primarului general. Cu această ocazie Comisia Electorală Centrală anunță că au fost tipărite 632 104 buletine de vot, dintre care 413 282 în limba română și 218 822 în limba rusă. Conform prevederilor Codului Electoral, decizia privind revocarea primarului se consideră adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum. Astfel, pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis, cel puțin 163 570 de chișinăuieni ar trebui să voteze „Pentru” revocarea primarului general. De asemenea, pentru ca referendumul să fie validat, prezența la urne trebuie să fie de cel puțin 1/3 din numărul de alegători incluși în liste, ceea ce reprezintă aproximativ 210 mii de alegători.

În turul doi al alegerilor locale din iunie 2015, atunci când s-au duelat liberalul Dorin Chirtoacă şi socialista Zinaida Greceanîi, au participat la vot 308 451 de alegători (48,68%). Dorin Chirtoacă a acumulat 163 570 de voturi, iar Zinaida Greceanîi – 141 929.

(LIVE) Prezența la vot:

Ion Ceban dă vina pe „listele umflate de CEC” și-i cere lui Dorin Chirtoacă să-și dea demisia

Imediat după închiderea urnelor și după eșuarea referendumului de revocare din funcție a primarului general, Ion Ceban, șeful fracțiunii socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău, a dat vina pentru eșuarea referendumului pe „listele umflate de Comisia Electorală Centrală (CEC)”. Acesta afirmă că în Chișinău nu sunt 600 de mii de alegători așa cum rezultă din listele electorale întocmite de CEC.

Dorin Chirtoacă: „Locuitorii Chișinăului au pus la punct toată clasa politică și pe aventurierii care au cheltuit în vânt 10 milioane de lei”
Primarul suspendat al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, a mulțumit chișinăuienilor pentru faptul că „nu s-au lăsat prostiți” și afirmă că chișinăuienii au dat, prin comportamentul de azi, un semnal pro-european întregii republici.

După procesarea a 50% din procesele verbale de la secțiile de votare, PENTRU demiterea lui Chirtoacă au votat 87%, iar CONTRA au votat 13%

Ora 21.00: Secțiile de votare se închid. Referendumul de revocare a primarului general al municipiului Chișinău nu poate fi validat din cauza prezenței insuficiente la vot

Ora 19.00: Aproape 17% prezența la urne la ora 18.45. Într-o suburbie a Capitalei au votat doar 0,89% din alegători

Conform datelor oferite de Vitalie Miron, vicepreședintele Consiliului electoral de circumscripție electorală (CECE) nr. 1 Chișinău, până la ora 18.45 votaseră în total 105 270 (16,71%) din alegătorii incluși în liste la nivelul întregului municipiu. Cea mai mică prezență, de sub 1%, s-a înregistrat la Cruzești, localitate ce face parte din componența municipiului Chișinău.

Ora 18: Doar 16,18% din locuitorii Capitalei s-au prezentat la urne până la ora 18.00, iar referendumul se îndreaptă spre invalidare. 

Ora 16: Până la această oră au votat 87 690 de alegători, ceea ce reprezintă 13,92% din numărul total al celor incluși în listele electorale.

Dacă se menține ritmul de vot de până acum, referendumul nu va validat din cauza prezenței slabe la vot. Pentru ca referendumul să aibă loc, prezența la urne trebuie să fie de cel puțin 1/3 din numărul de alegători incluși în liste, ceea ce reprezintă aproximativ 210 mii de alegători. Cu 5 ore înaintea închiderii secțiilor de votare nici măcar jumătate din numărul necesar de alegători nu s-au prezentat la vot.
Ora 13.00: Prezență semnificativ mai mică la referendum comparativ cu alegerile locale din 2015

După 6 ore de la deschiderea secțiilor de votare, la referendumul local privind revocarea primarului general, s-au prezentat la urne 57 224 de alegători, adică 9,09% din numărul total de alegători incluși în listele electorale. Rata de participare la referendumul de astăzi este semnificativ mai mică decât numărul de alegători care votaseră până la această oră în cadrul alegerilor locale din iunie 2015 când, la ora 13, rata de participare era deja de peste 20%. Dintre cei care au votat până la această oră, 31 351 (54,79%) sunt femei și 25 873 (45,21%) bărbați. Cel mai activ sector rămâne în continuare Botanica (11,87%), iar cea mai mică prezență se înregistrează în sectorul Ciocana (8.09%). Și mai scăzută este prezența în suburbii, unde au venit la urne sub 5% din alegători. La Cruzești, localitate din componența municipiului Chișinău, până la ora 12.45 votaseră doar 0,69% din alegători.

Igor Dodon, la ieșirea de la vot: „Faptul că astăzi are loc referendumul deja este o reușită a noastră”. Ce spune despre un eventual eșec al referendumului

„Cred că este important că noi astăzi am oferit chișinăuienilor posibilitatea să voteze pentru schimbarea situației în Chișinău. Faptul că astăzi are loc referendumul deja este o reușită a noastră, pentru că în premieră în 26 de ani de independență chișinăuienii au inițiat un referendum de demitere, nefiind de acord cu cel care conduce orașul de mai bine de 10 ani. Vor profita de această ocazie chișinăuienii sau nu, o să vedem la sfârșitul zilei. Dacă vrem să schimbăm lucrurile, astăzi aveți posibilitatea. Dacă nu, mâine-poimâine să nu dați vina pe altcineva”.

„Haideți să vedem ce va fi până la sfârșitul zilei. Dar dacă nu trece referendumul atunci alegerile vor fi în 2019.  Dar cele câteva miliarde pe care le-au furat și le-au distrus pe parcursul acestor ani? Și dacă-l mai lăsăm pe actualului primar încă un an jumate sau doi sau lăsăm primăria pentru Partidul Democrat, atunci credeți că va fi mai bine? Avem șansa să schimbăm situația și deja-n primăvară, în martie-aprilie, să avem alegeri anticipate-n Chișinău”.

Primele încălcări înregistrate la referendum: secții de vot deschise cu întârziere, urne care nu au fost sigilate și materiale de publicitate în raza secției de votare

Până la ora 10 a zilei referendumului din data de 19 noiembrie 2017, privind referendumul de revocare a Primarului de Chișinău, misiunea Promo-LEX de observare a referendumului local a constatat anumite încălcări: secții de vot (SV) deschise cu întârziere, urne de vot care nu au fost sigilate, dar și prezența materialelor de publicitate în raza secției de votare.

Ora 10.40: Declarațiile politicienilor după ce au votat la referendum. Cașu: „Am votat pentru o primărie ca la Bălți”. Greceanîi: „Chișinăul putea fi o bombonică”

Ilian Cașu, vicepreședintele Partidului Nostru: „Am votat, în primul rând, pentru transparență în primăria municipiului Chișinău. Am votat pentru o primărie precum cea care funcționează acum în orașul Bălți, unde primar este Renato Usatîi cu echipa sa. Am votat împotriva gheretizării, împotriva neregulilor care sunt acum în grădinițe”

Zinaida Greceanîi, președinta Partidului Socialiștilor: „Orice cetățean căruia nu-i este indiferent ce se întâmplă în capitala noastră trebuie să vină astăzi la acest referendum.  Să spunem că noi vrem o altă viață, că Chișinăul trebuie să fie mai confortabil, să scăpăm de gropile acestea, de urgia care se întâmplă în municipiul Chișinău. Pe urmă cetățenii să-și aleagă un primar, un gospodar pe care să-l vadă-n fruntea capitalei”. Întrebată dacă nu ar fi fost mai bine ca cele 10 milioane de lei care s-au cheltuit pentru organizarea referendumului să fie investite în proiecte pentru oraș, Greceanîi a replicat că „din câte milioane s-au furat în Primărie cred că se putea foarte multe de făcut. Chișinăul putea fi o bombonică. 10 milioane nu sunt nici a treia parte din cât se încasează la bugetul municipal”

Ion Ceban, președintele fracțiunii socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău: „Am votat ca să fie orașul mai frumos, mai confortabil, mai comod, mai bun, mai prietenos pentru toți. În cazul în care referendumul nu va trece sunt prevederi legislative foarte clare, dar vom anunța, dacă va fi cazul, despre acțiunile pe care le vom întreprinde. Noi am chemat oamenii să voteze, deja e opțiunea lor ce fac”. 

Ora 10.00: Prezența la referendum la ora 9.50 este de 2,16%

Numărul de alegători care au participat la referendum până la ora 9.50 a fost de 13 581 (2,16%). Dintre aceștia 6 719 sunt bărbați, iar 6 862 femei.

– Rata de prezenţă la urne pe municipiu:  2,16(%)
– Rata de prezenţă la urne pe sectoare: Botanica – 2,82%; Buiucani: 2,11%; Centru: 2,23%; Ciocana: 1,92%; Râșcani: 2,54%
– Suburbia cu cea mai ridicată prezenţă la vot: Sângera – 3,69%
– Suburbia cu cea mai scăzută prezenţă la vot: Cruzești – 0,07%

Ora 9.00: Prezența la referendum la ora 9 este de 1,04%. Botanica, cel mai activ sector

La două ore de la deschiderea secțiilor de votare, la referendumul local privind revocarea primarului general s-au prezentat 6 570 de alegători, ceea ce reprezintă 1.04% din numărul total de alegători incluși în listele electorale. Dintre aceștia 3 259 (49,6%) sunt femei și 3 311 (50,4%) bărbați. Pentru ca referendumul să fie validat este necesară o prezență de cel puțin 1/3 din numărul de alegători incluși în listele electorale de bază, ceea ce reprezintă aproximativ 210 mii de alegători.
Cel mai activ sector, până la ora 9, este Botanica, iar cea mai mică prezență s-a înregistrat la Ciocana:

Botanica: 1 821 (1,34%)
Buiucani: 939 (1,03%)
Centru: 780 (1,1%)
Ciocana: 900 (0,95%)
Râșcani: 1371 (1,17%)
Suburbii: 759 (0,64%)

Ora 8.05: Briefing susținut de vicepreședintele Consiliului electoral de circumscripție electorală (CECE) nr. 1 Chișinău

„Toate birourile și-au început activitatea, Incidente nu au fost înregistrate”, a declarat în cadrul unui briefing de presă, Vitalie Miron, vicepreședintele CECE nr.1 Chișinău.
– Numărul de alegători incluşi în listele electorale de bază: 628 683 de alegători
– Sectorul cu cei mai puţini alegători incluși în listele electorale: Centru – 71 013 alegători
– Sectorul cu cei mai mulți alegători incluși în listele electorale: Botanica – 136 135 alegători
– Suburbia cu cei mai puţini alegători incluși în listele electorale: Condrița – 550 de alegători
– Suburbia cu cei mai mulţi alegători incluși în listele electorale: Durlești – 18 666 de alegători

Ora 7.00: START VOT! Cele 307 secții de votare din municipiul Chișinău au fost deschise.

Cele mai multe secții de votare, 70 la număr, au fost deschise în sectorul Botanica al Capitalei, care este și cel mai numeros sector al orașului. În sectoarele Centru și Buiucani vor fi deschise câte 42 de secții de votare, la Ciocana vor fi 41 de secții, iar în sectorul Rîșcani – 53. În suburbii vor fi deschise secții de votare după cum urmează: Codru – 5, Cricova – 3, Durlești – 7, Sângera – 3, Revaca – 1, Dobrogea – 1, Vadul lui Vodă – 2, Vadul Nou – 1, Văduleni – 1, Vatra – 1, Băcioi – 5, Brăila – 1, Bubuieci – 3, Humulești – 1, Budești – 2, Ciorescu – 2, Goian – 1, Făurești – 1, Cruzești – 1, Grătiești – 3, Stăuceni – 3, Goianul Nou – 1, Tohatin – 1, Trușeni – 4, Colonița – 3, Ghidighici – 2.

sursă foto/video: privesc.eu