NATO și-a cerut scuze de la Erdogan; Reacția președintelui turc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele NATO după ce a fost prezentat drept „inamic” în cadrul unui exercițiu al Alianței Nord-Atlantice desfășurat în Norvegia și a afirmat că un astfel de comportament lipsit de respect nu poate fi iertat atât de ușor, relatează Reuters.

„Ați văzut comportamentul lipsit de respect la exercițiul NATO. Există unele greșeli care nu sunt făcute de nebuni, ci de oameni josnici”, a spus Erdogan într-un discurs televizat.

„Acest incident nu poate fi justificat cu o simplă scuză”, a mai spus el.

Președintele turc a anunțat vineri că își retrage militarii care participau la un exercițiu în Norvegia, efectuat prin simulări pe calculator, afirmând că a fost prezentat acolo ca ”inamic”.

Exercițiul, care nu implica manevre ale trupelor la sol și care avea drept scop să testeze structura de comandă a Alianței, a avut loc la Centrul de război interarme al NATO (Joint Warfare Centre) din Stavanger, în sud-vestul Norvegiei.

Erdogan a explicat că, în timpul exercițiului, a fost afișat ”un fel de tablou cu inamici”. ”În acest tablou, era o fotografie a lui Ataturk (Mustafa Kemal, fondatorul Republici Turce), precum și numele meu. Iată care erau țintele”, a declarat Erdogan.

Imediat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat vineri scuze Turciei.

„Prezint scuzele mele pentru ofensa provocată. Incidentele au fost cauzate de o persoană și nu reflectă opiniile NATO. Turcia este un aliat apreciat al NATO, care are contribuții importante la securitatea Alianței”, a explicat Stoltenberg într-o declarație scrisă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...