Începutul acestei săptămâini a fost unul firebinte pentru cetăţenii Republicii Moldova. În Cadrul unei ediţii speciale a emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, moldovenii au aflat că la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti există un dosar penal pe fapte în care este vizat liderul PD, Vlad Plahotniuc.

De menţionat este faptul că în apărarea sa, liderul PD a subliniat că acest dosar penal, în care figurează şi numele lui, este unul pe fapte, iar în cadrul unei emisiuni de la Impact TV a fost invitat un oarecare aşa-zis clarvăzător care a afirmat că „Vlad Plahotniuc nu este implicat în comanda asta spre omul acesta Gurbunţov, absolut deloc. Zero. Trebuie de scos asta din vorbire, din presă şi chiar organele juridice trebuie să ia în seamă”.

Potrivit moderatorului emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, jurnalistul Val Butnaru, „să ajungi la serviciile unui pretins clarvăzător care să spună că el vede că nu Plahotniuc este de vină, mi se pare culmea absurdului”. De aceeaşi părere este şi jurnalistul Ion Terguţă care consideră afirmaţiile aşa-zisului clarvăzător „o glumă proastă. Orice jurnalist care are un asemenea invitat pe un asemenea subiect, este penibil. El este un erou frecvent pe ecranele nostre, în special în campania electorală, nu-mi amintesc niciodată să fi lipsit”.

Paralel cu faptul că se declară nevinovat, Plahotniuc a făcut anterior anumite demersuri faţă de organele de anchetă din România, privind existenţa/inexistenţa unui dosar penal pe numele lui.

„O astfel de interpelare a fost făcută în contextul demonstrării faptului că el nu este vizat direct într-un dosar penal pornit pe persoană. Este vorba şi despre un război informaţional, iar într-un asemenea război încerci să găseşti aspecte justificative sau contradicţii. Au găsit această nişă, precum că acest dosar este doar pe fapt, şi nu-i mare treabă, dar în plângerea lui Veaceslav Platon şi ordonanţa de pornire, persoana este vizată direct şi alte persoane care au fost numite. Un altfel de procedeu, poate fi considerat o tactică de distragere a atenţiei şi de justificare, de diminuare a greutăţii acestei fapte şi a urmăririi penale”, a subliniat directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme, Ştefan Gligor.

În urma acestor îndreptăţiri folosite de Plahotniuc în apărarea sa, liderul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase a specificat că „Plahotniuc apelează la orice mijloace. El tratează societatea moldovenească, oamenii din Republica Moldova ca pe nişte oameni proşti”.

„În loc să întrebe la Bucureşti dacă este vreo plângere pe numele lui, el întreabă instituţiile române dacă el este vizat ştiind foarte bine că atunci când este vorba de o infracţiune atât de gravă, instituţiile din România întâi de toate trebuie să se edifice asupra componenţei acelui grup infracţional, să se vadă care este rolul lui Plahotniuc, Candu, Iaralov, Damir, Poalelungi că şi el a fost o perioadă implicat în tot felul de atacuri raider. El înţelege foarte bine că răspunsul venit de acolo va fi „nu aveţi nicio calitate” şi atunci o să dea acest răspuns în media ca pe ceva foarte bun”, a explicat Andrei Năstase.

Amintim că la DIICOT Bucureşti există un dosar penal în care este vizat preşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, „sub aspectul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani”, după cum se arată în ordonanţa semnată de către procurorul DIICOT, Raluca Negulescu.