Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   13 promisiuni ale președintelui Dodon.…

13 promisiuni ale președintelui Dodon. Câte au fost îndeplinite și câte au fost compromise la un an de la învestirea în funcție

La un an de la învestirea în funcție a președintelui Igor Dodon, majoritatea promisiunilor făcute de acesta în campania electorală rămân a fi neîndeplinite. În urma monitorizării celor mai importante promisiuni ale lui Igor Dodon se constată că niciuna nu a fost deocamdată îndeplinită, 4 au fost compromise, iar altele sunt în proces de realizare, scrie defacto.md, un proiect care-și propune să informeze tinerii despre atribuțiile politicienilor aleși și cum sunt realizate promisiunile făcute de aceștia în campaniile electorale.

Promisiuni ale căror realizare, potrivit defacto.md, a fost COMPROMISĂ: 

  1. Verificarea completă a averilor judecătorilor, procurorilor și altor funcționari (2)
    Voi iniția verificarea completă a funcționarilor publici, a judecătorilor, a colaboratorilor organelor procuraturii și a familiilor acestora privind originea mijloacelor și activelor deținute. Toți vinovații vor fi sancționați, iar averile lor vor fi confiscate”
  2. Verificarea completă a averilor judecătorilor, procurorilor și altor funcționari (1)
    „Voi desemna pentru funcția de Procuror General un adevărat profesionist, neimplicat în acte de corupție, care va reuși să-i tragă la răspundere pe toți cei vinovați”
  3. Referendum privind vectorul de politică externă a țării
    „Poporul şi doar poporul trebuie să decidă cursul de dezvoltare al ţării noastre. Voi fi iniţiatorul unui referendum privind vectorul de politică externă a Republicii Moldova. Voi înainta inițiativa de revenire a Moldovei la regimul de comerţ asimetric cu ţările din Uniunea Europeană – un regim favorabil pentru ţară. Vom păstra regimul fără vize pentru cetăţenii Moldovei în UE şi în spaţiul ţărilor CSI”.
  4. Returnarea miliardului
    Președintele Igor Dodon și-a propus să anuleze legea care prevede reîntoarcea miliardului furat din bugetul de stat. Promisiunea se regăsește în programul electoral, iar între timp Președintele a reușit deja să transmită Guvernului o solicitare în acest sens, dar și să includă subiectul dat în referendumul consultativ care urma să aibă loc în septembrie 2017.

Promisiuni ÎN PROCES de realizare:

  1. Sat Confortabil
    Voi iniția Programul Naţional „Sat confortabil”, care va prevedea obigatoriu, existența  în fiecare localitate a ţării a cel puţin unei grădiniţe, şcoli primare, punct medical și farmacie. Ulterior, acest program va include și reabilitarea drumurilor şi alte obiecte de infrastructură”
  2.  Acordul privind parteneriatul strategic cu Federația Rusă
    „Prima mea vizită în calitate de Preşedinte al ţării va avea drept punct de destinaţie Moscova.Voi iniţia negocieri în scopul elaborării Acordului privind parteneriatul strategic de prietenie cu Federaţia Rusă, colaborare economică şi reglementare a conflictului transnistrean. 
  3. Economie Dezvoltată şi Dreptate Socială
    În programul său electoral Preşedintele Igor Dodon a propus un program naţional care prevede dezvoltarea industriei, a sferei serviciilor, susţinerea producătorilor moldoveni, care va permite, crearea locurilor de muncă, majorarea semnificativă a pensiilor şi salariilor, precum și îndemnizaţiilor sociale
  4. În școli va fi predată „Istoria Moldovei
    Președintele Igor Dodon vrea să readucă „Istoria Moldovei” în programa școlară, lucru pe care au încercat să-l facă cei din Partidul Comuniștilor în perioada 2001-2009. Promisiunea se regăsește în programul electoral, iar între timp Președintele a reușit deja să transmită Guvernului o solicitare în acest sens, dar și să includă subiectul dat în referendumul consultativ care urma să aibă loc în septembrie 2017.

Promisiuni NEMĂSURABILE:

  1. Ședințele Consiliului Suprem de Securitate vor avea caracter public, cu participarea mass-media.
    Concluzia defacto.md: Până în prezent, nu a avut loc nicio ședință a CSS, prin urmare această promisiune nu poate fi monitorizată.
  2. Voi aduce în Consiliul Suprem de Securitate profesioniști şi statalişti convinși
    Concluzia defacto.md: Inexistența unui criteriu obiectiv, în baza căruia am putea cataloga membrii Consiliului Suprem de Securitate drept patrioți, profesioniști și stataliști, nu ne oferă posibilitate de a stabili gradul de realizare a promisiunii date.
  3. Garanții pentru neutralitate, pentru pace!
    „Constituția prevede că Moldova este un stat neutru. Cu toate acestea, se aud tot mai multe voci care solicită aderarea la blocul militar NATO. Se întreprind provocări la nivel de stat cu participarea tehnicii militare. Eu pledez pentru pace. Voi obține garanții internaționale pentru neutralitatea Moldovei. Soldații NATO nu vor mărșălui pe străzile noastre”.
    Concluzia defacto.md:  Articolul 11 din Constituție prevede clar că „Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă”. Prin urmare, în lipsa unei inițiative legislative de modificare a Constituției în ceea ce ține de neutralitatea țării, gradul de realizare a promisiunii nu poate fi monitoriza.

DECLARAȚII:

  1. Elaborarea unei noi Strategii de Securitate Națională.
    „Voi iniţia elaborarea unei noi Strategii de Securitate Naţională, prin care la categoria pericole vor fi indicate unionismul şi activităţile criminale ale oligarhilor. În cel mai scurt timp vom eradica aceste două flagele”
  2. Interzicerea unionismului
    „Campania agresivă de promovare a unirii cu România se desfășoară în mod deschis în Parlament, Guvern și alte instituții publice. În mod intenționat unionismul este inoculat prin intermediul sistemului de învățământ, promovat pe micile ecrane, prin marșuri în cele mai mari orașe a le țării. Au loc cu regularitate acțiuni de negare a Statului Moldovenesc, a istoriei și limbii. Voi veni cu inițiativa de interzicere prin lege a unionismului sub toate formele sale. Interdicția va viza partidele politice, organizații obștești, acțiuni și propagandă. Apelurile la lichidarea statalității moldovenești trebuie trebuie să fie sancționate penal”.