Amazon.com ar putea ajunge într-un an la o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Amazon.com este una dintre cele mai valoroase companii la nivel mondial, cu o capitalizare de aproximativ 548 de miliarde de dolari, datorată unei creşteri de 51% a acţiunilor în 2017, iar analiştii băncii Morgan Stanley prognozează că în decurs de un an capitalizarea companiei de comerţ electronic ar putea urca la 1.000 de miliarde de dolari, relatează MarketWatch.

Banca de investiţii Morgan Stanley a evaluat cele cinci segmente principale de afaceri ale Amazon: Amazon Web Services (divizia de cloud computing – AWS), abonamentele, publicitatea, comerţul en-gros şi cel de retail, prin care utilizatorii îşi vând produsele prin intermediul platformei online a companiei.

Potrivit analizei băncii de investiţii, la un preţ ţintă agresiv al acţiunilor Amazon de 2.000 de dolari pe unitate pentru sfârşitul anului 2018, capitalizarea bursieră a gigantului comerţului online ar putea atinge 1.000 de miliarde de dolari.

Acţiunile Amazon au fost tranzacţionate vineri uşor în scădere, la circa 1.135 de dolari pe unitate.

Morgan Stanley estimează că afacerile en-gros al Amazon valorează 191 de miliarde de dolari, presupunând că investitorii vor fi dispuşi să plătească de 12 ori profitul EBITDA (înainte de deducerea dobânzilor, taxelor, deprecierii şi amortizării) pentru divizia care generează venituri de peste 200 de miliarde de dolari. Afacerile acestei divizii înregistrează o creştere de 13%, potrivit estimărilor Morgan Stanley, considerate de bancă drept conservatoare. Divizia de servicii de comerţ online destinată utilizatorilor este evaluată de Morgan Stanley la 401 miliarde de dolari.

Celelalte trei divizii ale Amazon, de servicii web, abonamente şi publicitate, sunt descrise de instituţia financiară ca afaceri emergente, care generează marje ridicate de venituri.

Divizia de abonamente a fost evaluată la 69 de miliarde de dolari, cea de publicitate la 55 de miliarde de dolari, iar cea de servicii web la 273 de miliarde de dolari. Numai 11 companii membre ale indicelui S&P 500 sunt mai valoroase decât divizia AWS, dar chiar şi aşa Morgan Stanley precizează că estimarea sa este una conservatoare, având în vedere că marjele acesteia, precum şi creşterea, sunt mai ridicate faţă de cele alte altor furnizori de servicii cloud.

Amazon a raportat la sfârşitul lunii octombrie un nivel record al vânzărilor şi a anticipat creşterea veniturilor cu 28%-38% în sezonul sărbătorilor de iarnă, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Apple este în prezent cea mai mare companie de pe piaţa bursieră americană, cu o capitalizare de 876,53 de miliarde de dolari. Recent, Amazon a atins o capitalizare de 900 de miliarde de dolari, iar unii analişti au estimat că valoarea companiei ar putea urca la 2.000 de miliarde de dolari.

Alte câteva companii au o capitalizare mai mare ca Amazon, respectiv compania mamă a Google, Alphabet, de 718 miliarde de dolari, în timp ce Microsoft este evaluată la 635,9 miliarde de dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...