(video) Ce proiecții veți putea urmări la Zilele Filmului German la Chișinău? Accesul este gratuit

filme
Foto: Fragment din filmul „La nivelul ochilor”

În perioada 23-25 noiembrie 2017, la Chișinău, Cinematograful Odeon, se vor desfășura Zilele Filmului German, ediția a 8-a. În program sunt incluse filme pentru toate vârstele cu tematici variate, producții germane recente cu subtitrări în limbile română și rusă.

Joi, 23 noiembrie, ora 16:00

Jack

Edward Berger, 102 min., 2013/14, film artistic în limba germană cu subtitrare în limba română

JACK este un film despre dezvoltarea unui băiat, care a învățat de mic să-și asume responsabilitatea. Spre final, el ne surprinde cu o decizie care dezarmează prin curajul ei.

Jack are zece ani. Este vara. Anticiparea vacanței de vară îl bucură enorm, însă în ultima zi de școală nimeni nu vine să-l ia. Mama sa, Sanna, singură și copleșită permanent de ea însăși, de educația celor doi copii ai săi și de tot în general, îl sună pe băiat și îl consolează. Astfel că Jack rămâne în cămin singur cu un alt băiat și cu educatorii – până când se ajunge la certuri. Înfricoșat, el dispare și pleacă acasă pentru a căuta protecție la mama sa, însă, Sanna iarăși nu este. După ce Jack și-a luat fratele de șase ani, Manuel, de la o prietenă, încep să – și caute împreună mama. Timp de câteva zile se deplasează prin oraș și merg pe urmele ei. Treptat, cei doi frați, cutreieră întreg cercul de cunoștințe al mamei lor, culegând mereu cuvinte calde și dar și refuzuri, rămânând, în cele din urmă, pe cont propriu. Jack, băiatul de 10 ani, pare a fi de departe cel mai matur personaj din film.

Joi, 23 noiembrie, ora 18:30            

24 săptămâni

Anne Zohra Berrached, 103 min., 2015/16, dramă în limba germană cu subtitrare în limba română

O dramă extrem de profundă despre o mama însărcinată, care se confruntă cu decizia ce pare fără de soluție de a da naștere unui copil cu handicap sau nu. Un film curajos și cu o narațiune consecventă, care te face să reflectezi o lungă perioadă de timp.

Ca artist de cabaret, Astrid îi face pe oameni să râdă. Prietenul ei, Markus, este și managerul ei. Ei lucrează bine împreună, sunt o echipă bine antrenată și au o fiică de nouă ani. Ei sunt în așteptarea celui de al doilea copil. În a șasea lună de sarcină, în urma unei verificări de rutină, cuplul află că copilul lor nenăscut încă, se va naște cu sindromul Down și cu un defect sever al inimii. De la o zi la alta, rutina tinerei familii este complet dată peste cap. De la o zi la alta, certitudinea și optimismul se transformă în depresie, panică și neputință. În ciuda tuturor incertitudinilor și îndoielilor, Astrid și Markus, decid să păstreze copilul. Cu cât însă se apropie data nașterii, cu atât mai mari devin grijile și îndoielile lui Astrid. După multe discuții și certuri în sânul familiei și în afara ei, ea stă în fața unei decizii inevitabile și pentru totdeauna ireversibile.

Vineri, 24 noiembrie, ora 16:00

La nivelul ochilor

Evi Goldbrunner, Joachim Dollhopf, 99 min., 2015/16, film pentru copii în limba germană cu subtitrare în limba rusă

Michi nu este foarte fericit la internat, unde a fost adus după moartea mamei sale; despre restul familiei nu cunoaște nimic. Când băiatul de zece ani găsește o scrisoare a mamei sale adresată aparent tatălui său, în el se nasc noi speranțe. El îl caută și îl găsește, însă bărbatul nu corespunde deloc imaginii pe care și – a făcut-o baiatul despre tatăl său. Tom, care nu avea, la rândul său, nici cea mai vagă idee despre existența unui fiu, este mic de statură. Acest lucru nu trece neobservat de către ceilalți copii din internat; Michi devine ținta batjocurii lor. Acest lucru pune în pericol relația cu Tom; astfel că o colaboratoare a Serviciului de asistență pentru tineret urmează să stabilească un test de paternitate.

Vineri, 24 noiembrie, ora 18:00

Friedland

Frauke Sandig, 85 min., 2015, film documentar în limba germană cu subtitrare în limba rusă

Friedland, un loc idilic din Saxonia Inferioară (Niedersachsen), a devenit faimos datorită creării în anul 1945 de către administrația militară britanică a tabării pentru refugiați și repatriați de război. De atunci, a găzduit în mod repetat persoane din Ungaria și Chile, din Vietnam și din fosta RDG. Astăzi reprezintă un centru de primire pentru solicitanții de azil, în special din Siria, Eritreea și Afganistan. Autoarea documentarului, Frauke Sandig, le permite foștilor locuitori ai lagărului din Germania să vorbească despre evadarea și experiența lor din primii ani de după război și juxtapune amintirile de atunci declarațiilor refugiaților de astăzi; rezultatul este un documentar emoționant despre suferință, speranță și umanitate.

Sâmbătă, 25 noiembrie, ora 16:00

Copiii lunii

Manuel Stacke, 87 min., 2006, film pentru copii (11 – 14 ani), în limba germană cu subtitrare în limba română

„Copiii lunii” nu tolerează lumina zilei. O boală de piele agresivă îi leagă pe cei afectați de noapte. Lisa îi poartă de grijă fratelui său bolnav incurabil, Paul, care are șase ani. Împreună, în fiecare după-amiază, ei visează la marele univers. Când însă fata de 12 ani se îndrăgostește pentru prima dată, aceasta se simte constrânsă de sentimentele noi și grija pentru fratele său. În filmul ei artistic de debut, Manuela Stacke, a reușit să producă un film sensibil și poetic despre viață, dragoste și responsabilitate.

Sâmbătă, 25 noiembrie, ora 18:00

Un cadou de la zei

Oliver Haffner, 102 min., 2014, comedie în limba germană cu subtitrare în limba română

Actrița Anna își pierde în mod surprinzător serviciul dintr-un mic teatru dintr-un oraș german. De la Centrul local de joburi, se poate aștepta la puțin ajutor – totuși acolo lucrează o funcționară entuziasmată de teatru, deși ceva puțin mai combativă. Anna preia conducerea unui curs de actorie pentru opt șomeri pe termen lung. Inițial, nici unul dintre aceștia nu  reacționează cu entuziasm, nici chiar la drama „Antigone” pe care Anna dorește să o învețe cu ei – totuși, acești oameni, sceptici și dificili, concresc împreună într-o comunitate care dă tuturor motive de speranțe. UN CADOU DE LA ZEI este o tragi-comedie în care scena devine scena unei recuceriri colective a stimei de sine pierdute individual.

Zilele Filmului German 2017 se vor desfășura deasemenea la Casa de Cultură din Cimișlia, în perioada 22-23 noiembrie. Deschiderea va avea loc la ora 19:00.

Evenimentul este organizat anual la Chișinău de către Centrul Cultural German Akzente, cu sprijinul Institutului Goethe din România.

Mai multe detalii despre programul Zilele Filmului German găsiți pe site-ul Akzente și pagina de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente