O plantă-drog a ucis 36 de oameni în SUA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile sanitare americane au emis o alertă în legătură cu riscurile legate de consumul – din ce în ce mai răspândit – al unei plante numite kratom, care are efecte similare drogurilor puternice. O supradoză este fatală. Deja 36 de oameni au murit în Statele Unite.

Kratom-ul este ceva cât se poate de natural. Se mai poate întâlni sub denumirile de biak, ithang, mambog, ketum, thang… Numele științific este Mitragyna speciosa. E un copac frumos și înalt, înrudit cu arborele de cafea și cu gardenia, care crește în Asia de Sud-Est.  Din Thailanda până în Malaezia se cunosc de secole efectele stimulatoare și relaxante ale frunzelor sale, care conțin mai mulți alcaloizi.

Așa cum e cazul khat-ului în Africa de Est sau al coca în America Latină, frunzele de kratom se mestecă proaspete în această regiune. În restul lumii, frunzele, uscate și mărunțite, sunt consumate în infuzie sau capsule ca drog recreativ. 

De ce îngrijorează kratomul?

Planta este periculoasă pentru sănătate, confirmă Agenția Federală americană pentru Controlul Medicamentelor și Alimentelor (FDA), care în ultimul său buletin de alertă afirmă că cel puțin 36 de persoane au murit din cauza ei în Statele Unite. Frunzele conțin opioide ale căror efecte sunt similare narcoticelor din drogurile puternice. Supradozajul s-a dovedit a fi extrem de periculos. Pe de altă parte, agenția consideră că este vorba de o substanță care are un înalt potențial de a da dependență.

Agenția americană a lansat prima alertă încă din februarie 2014. Consumul de kratom poate provoca tulburări respiratorii, vomă, pierdere în greutate, afirma FDA. Poate avea efecte și asupra stării de spirit – agresivitate, crize de plâns -, dar unii americani folosesc planta ca antidepresiv și îi iau apărarea, argumentând că face parte din farmacologia tradițională asiatică.

The New York Times relata anul trecut că s-a constituit un grup de 2.000 de consumatori care luptă împotriva unei eventuale interdicții. „Kratomul are tot potențialul pentru un medicament extraordinar. Ne-a schimbat viețile”, a declarat o locuitoare din Norfolk, Virginia. Cei care susțin binefacerile kratomului subliniază capacitatea sa de a substitui opiaceele, mai ales în cazul dependenților de heroină care intră în sevraj. 

Interzis în unele țări din Asia

La rândul său, FDA (agenția americană pentru medicamente și alimente) nu are puterea de a interzice kratomul, pentru că această plantă se află într-un fel de zonă gri, situată între stupefiantele ilegale și suplimentele alimentare. Unele state americane au interzis-o (Indiana, Tenessee, Vermon), dar se poate găsi practic peste tot – în benzinării, în baruri, pe internet.

În ceea ce o privește, DEA (agenția americană antidrog) încă nu a tranșat în această problemă: supraveghează kratomul, substanță pe care a pus-o pe lista sa de medicamente și substanțe chimice preocupante. 

În ianuarie 2016, în Illinois, au fost confiscate aproape 90.000 de flacoane cu un supliment alimentar comercializat sub numele RelaKzpro. Valoarea de piață a mărfii era de 400.000 de dolari. În interiorul borcănașelor era kratom, prezentat ca fiind un remediu antistres. Sub această formă, de altfel, consumul s-a răspândit rapid, de unde și îngrijorarea autorităților americane.

În Thailanda, Myanmar și Malaezia kratomul este deja considerat stupefiant și a fost interzis. 

plantatie de kratom distrusa

În 2015, într-o regiune din Myanmar, poliția și autoritățile antidrog, ajutate de armată și localnici, au condus o operațiune prin care au tăiat și au ars 1.644 de copaci kratom. (foto)


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...