(STUDIU) Cele mai puternice paşapoarte din lume; Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, la mijlocul clasamentului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai puternice pașapoarte din lume? Un studiu clasifică țările al căror cetățeni pot călători într-un număr de țări fără a avea nevoie de viză. Clasamentul „The Passport Index” arată care sunt cele mai puternice pașapoarte din lume, în funcţie de libertatea de a circula în străinătate, de care se bucură cetăţeanul.

Pașaportul Republicii Singapore a fost catalogat drept „cel mai puternic” din lume, potrivit indexului global al pașapoartelor.

Clasamentul se bazează pe un așa-numit „scor fără vize”, ce conține tabele cu țările în care poate călători un anumit deținător de pașaport fără a i se cere viză sau a avea nevoie de ea la sosire.

Pașaportul din Singapore s-a aflat în fruntea listei (159 de țări fără vize), depășind pașaportul german (158) și pașaportul suedez (ai cărui titulari pot vizita 157 de țări).

Lista este de obicei dominată de pașapoarte europene, cu Germania deținând poziția de top în ultimii doi ani.

Cu toate acestea, eliminarea de către Paraguay a cerințelor privind vizele pentru cetățenii din Singapore au propulsat pașaportul acestui stat în topul listei în 2017.

„Pentru prima dată, o țară asiatică are cel mai puternic pașaport din lume. Este un indiciu al relațiilor diplomatice și politicii externe eficiente a Singapore”, a declarat Philippe May, CEO la Arton Capital.

Alte țări asiatice care au ajuns în top 20 sunt Coreea de Sud (pașaport fără vize pentru 157 de țări), Japonia (156) și Malaezia (154).

În schimb, pașaportul SUA a înregistrat o scădere în clasament de la învestirea președintelui Donald Trump, în urma deciziilor luate de Turcia și Republica Centrafricană de a revoca intrarea fără vize pentru titularii de pașaport american.

Republica Moldova se află pe locul 44 alături de Georgia, Nicaragua și Montenegro.Cetățenii moldoveni pot călători în 105 state fără vize, în timp ce românii se afă pe locul 15, alături de Bulgaria, Chile și Argentina și pot călători liber în 143 de țări.

Pe ultimele locuri în top sunt Siria, Irak, Pakistan și Afganistan.

Amintim că același clasament arăta anul trecut că Republica Moldova se află pe locul 37, alături de El Salvador. Atunci moldovenii puteau călători doar în 97 de state fără vize.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...