Abateri de la lege au avut loc atât în cazul procesului electoral din Chişinău, cât şi în cele 10 localităţi unde vor avea loc alegeri locale noi la 19 noiembrie curent: oraşul Sângera-Chişinău, comuna Berlinţi-Briceni, comuna Zârneşti-Cahul, comuna Plopi-Cantemir, comuna Ştefăneşti-Floreşti, satul Fundurii Noi-Glodeni, comuna Lăpuşna-Hânceşti, comuna Sărăteni-Leova, satul Căpriana-Străşeni, comuna Ghiliceni-Teleneşti.

Cheltuielile participanţilor la referendumul din Chişinău

Observatorii Promo-LEX au remarcat o raportare mai bună la aspectele ce ţin de publicitatea TV, în presa scrisă, publicitatea radio şi online şi constată o raportare defectuoasă în privinţa publicităţii promoţionale, stradale şi mobile, a cheltuielilor de transport şi a activităţilor voluntarilor.

Pe de altă parte, în perioada 28 octombrie - 10 noiembrie 2017, participanţii au folosit fonduri care nu au fost declarate în totalitate. La fel, aceştia au omis să includă în raportul către Comisia Electorală Centrală (CEC) anumite cheltuieli, astfel încât cheltuielile neraportate au constituit circa 285.000 lei.

Donaţii de 4 ori mai mari pentru PSRM

Referendumul local de revocare a Primarului de Chişinău a fost susţinut doar de persoane fizice. Astfel, în cazul PL au fost 7 donatori care au contribuit cu 285.000 lei, în cazul PSRM au fost de 15 ori mai mulţi donatori (115 la număr), cu contribuţii de aproape 1.200.000 lei - de 4 ori mai mult decât în cazul primului participant. De altfel, participanţii abia de au atins 11% din plafonul permis de CEC (16.508.739.00 lei).

Resurse administrative folosite în campanie

Întâlnirile cu alegătorii în timpul orelor de lucru au avut loc cu participarea reprezentanţilor ambelor tabere concurente la referendumul local din Chişinău. Este vorba despre angajaţi din instituţii medicale, educaţionale şi publice. Au fost raportate 10 astfel de cazuri în perioada de raportare: PSRM este vizat în 4 cazuri, iar PL – în 6. În primul raport Promo-LEX, însă, a fost raportată o singură încălcare la acest capitol, de către PSRM.

Dotarea secţiilor de votare – satisfăcătoare

În cadrul sondajului telefonic efectuat de Asociaţia Promo-LEX, a fost constatat faptul că majoritatea secţiilor de votare dispun de condiţiile necesare activităţii – agent termic şi conectare la internet, precum şi iluminare suficientă.

Activitatea autorităţilor electorale

Autorităţile electorale au activat conform programului calendaristic stabilit. Totuşi, în cazul a circa 20% din vizitele efectuate la birourile electorale ale secţiilor de votare, acestea nu au fost deschise pe parcursul programului de  activitate.

CEC a adoptat hotărâri ce au vizat recepţionarea rapoartelor financiare, acreditarea observatorilor şi modificarea componenţei Consiliului Electoral Chişinău. Au fost acreditaţi 453 observatori  Promo-LEX. De asemenea, au fost acreditaţi 4 observatori internaţionali (din Ţările de Jos şi din România).

Pe de altă parte, atât contestaţiile depuse în cazul referendumului din Chişinău, cât şi în cazul alegerilor locale noi, au fost respinse de CEC. 

Neclarităţi la votarea cu certificatul cu drept de vot

Promo-LEX a constatat lipsa unei definiri clare a mecanismului de votare în baza certificatului de vot, a rolului lui în procesul electoral şi a subiecţilor cărora îi este destinat.

În general, alegătorii pot merge să voteze la secţia de votare din apropierea adresei indicate în fişa de însoţire a buletinului de identitate. Totuşi,  legea permite cetăţenilor să voteze şi în baza certificatului cu drept de vot, atunci când au loc alegeri locale (în aceeaşi circumscripţie) sau referendum local. Pe de altă parte, Promo-LEX observă că CEC a permis să voteze în baza acestui certificat, în cadrul acestui referendum, doar membrilor birourilor electorale. Prin urmare, de această posibilitate ar fi privaţi cei  care ar dori să voteze la locul de muncă, dar sunt înscrişi să voteze în lista electorală din altă secţie de votare unde le este domiciliul sau reşedinţa.

Cărări asfaltate de un concurent la alegerile locale noi

Legea interzice oferirea de bunuri şi servicii în perioada campaniei electorale. Candidatul PDM, însă, a contribuit la repararea clădirii Oficiului Poştal, dar şi a asfaltat cărările care duc spre drumul central.

Alte încălcări ţin, spre exemplu, de afişarea materialelor promoţionale pe o conductă de gaz, în timp ce  legea permite doar în spaţiile oferite de autorităţi ori panouri private. Mai mult, un candidat independent a efectuat cheltuieli fără a deschide cont bancar “Fond electoral” şi respectiv, fără de a prezenta raport la organul mandatat. La fel, ca şi în cazul campaniei privind referendumul din Chişinău, a fost semnalată distribuirea pliantelor fără informaţia privind denumirea tipografiei şi numărul de exemplare tipărite.

Mesaje care instigă la ură

Asociaţia Promo-LEX atenţionează asupra cazurilor de discurs instigator la ură în mesajele concurenţilor. Astfel, Promo-LEX a înregistrat mai multe mesaje care conţin forme de discurs denigrator sau instigator la ură. În mod special, a fost vizat Dorin Chirtoacă – în cel puţin 5 cazuri, iar într-un caz este vorba despre incitarea la ură din partea persoanei respective.

Pentru mai multe detalii, puteţi consulta versiunea integrală a raportului.