Legea cu privire la înregistrarea genetică judiciară a fost votată astăzi de Parlament în prima lectură.

Astfel, în cadrul Ministerului de Interne va fi creat Laboratorul de analiză genetică moleculară şi baza de date genetice computerizată. Cheltuielile pentru procurarea utilajului necesar şi pentru instruirea personalului au fost estimate la 3,5 milioane de euro.

Documentul votat de Parlament stabileşte principiile şi cerinţele de bază ale înregistrării genetice judiciare, de asemenea condiţiile în care poate fi prelevat materialul biologic de la anumite persoane fizice sau din urmele biologice rămase la faţa locului în legătură cu comiterea de infracţiuni în vederea determinării profilului genetic ADN.
 
Noile prevederi nu se extind asupra raporturilor juridice care apar în cadrul procedurii civile sau în cazurile de ordin personal, ce ţin de stabilirea profilului ADN al fiinţei umane, nici la preluarea informaţiei genetice judiciare în procesul de perfectare şi eliberare a actelor de identitate ce conţin date biometrice.
 
Analiză genetică judiciară presupune utilizarea unui set de determinări biochimice prin care informaţia deţinută în anumite fragmente necodate ale macromoleculei ADN este transformată într-un cod alfanumeric specific fiecărui individ.
 
Prelevarea materialului biologic în legătură cu cercetarea infracţiunii şi pentru înregistrarea genetică se va face de personalul calificat al subdiviziunilor Inspectoratului General al Poliţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Prelevarea materialului biologic de la cadavre se va face de către personalul Centrului de Medicină Legală de pe lângă Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.