Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Câți locuitori ai mun. Chișinău…

Câți locuitori ai mun. Chișinău sunt așteptați duminică la referendum?

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că au fost tipărite peste 632 de mii de buletine de vot pentru referendumul local din Chișinău.

„Pentru organizarea și desfășurarea referendumului local privind revocarea primarului general al municipiului Chișinău din data de 19 noiembrie 2017 vor fi tipărite 632 104 de buletine de vot, dintre care 413 282 – în limba română și 218 822 – în limba rusă. Buletinul de vot va avea următoarea dimensiune: lățimea – 160 mm și lungimea 120 mm. Pentru tipărirea buletinelor de vot la referendumul local se vor cheltui peste 98 mii de lei”, anunță CEC.

 

Amintim că pe lângă referendumul local, la 19 noiembrie vor avea loc alegeri noi ale primarilor orașului Sîngera din municipiul Chișinău, comunei Berlinți din raionul Briceni, comunei Zîrnești din raionul Cahul, comunei Plopi din raionul Cantemir, comunei Ștefănești din raionul Florești, satului Fundurii Noi din raionul Glodeni, comunei Lăpușna din raionul Hîncești, comunei Sărăteni din raionul Leova, satului Căpriana din raionul Strășeni și comunei Ghiliceni din raionul Telenești.

Totodată, CEC informează că până mâine, 18 noiembrie, alegătorii din aceste localități pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale atît în localurile secţiilor de votare, cît şi online, accesînd pagina web a Comisiei www.cec.md, rubrica ”Verifică-te în RSA.

Potrivit legislaţiei electorale, alegătorul se poate adresa la biroul electoral al secției de votare, ce corespunde domiciliului sau reședinței sale, pentru a solicita, în baza documentelor doveditoare, includerea sau excluderea din listă, corectarea erorilor comise la înscrierea datelor despre sine ori despre alţi alegători.

Amintim că alegătorul poate fi înscris numai într-o singură listă electorală şi la o singură secţie de votare în baza actelor ce atestă domicilierea sa în perimetrul secţiei de votare respective.

Persoana care are domiciliu și reședință valabilă, se înscrie în lista electorală ce corespunde secţiei de votare în a cărei rază teritorială aceasta îşi are reşedinţa.

Menționăm că la 26 septembrie, Comisia Electorală Centrală a stabilit câți bani din bugetul de stat vor fi cheltuiți pentru organizarea referendumului din 19 noiembrie. „Pentru organizarea și desfășurarea corectă a referendumului local, privind demiterea lui Dorin Chirtoacă, s-a calculat că vor fi cheltuite 8.910.064 de lei. După aprobarea acestei hotărâri privind cheltuielile, documentul se va înainta Guvernului și Parlamentului R. Moldova, pentru a examina devizul de cheltuieli aprobat”, a declarat Alina Russu, președinta CEC. Hotărârea a fost adoptată printr-un vot unanim.