/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/VIDEO/ Comemorare cu dans și baloane. Numărul accidentelor rutiere a crescut, în 2017, cu 14%

missing
17 noiembrie 2017, ora 15:31

Centrul de Sănătate Publică a fost astăzi gazda evenimentului de comemorare a victimelor accidentelor rutiere. Ciudat – au ales să danseze la comemorare. Participanții la acțiune au lansat baloane, pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu pericolele din trafic. Și ce fel de manifestare publică fără poezii?

Autorul ghidului rutier pentru copii a rămas impresionat de recital.

„Am rămas foarte mulțumit, nici nu am știut că atâta esență am pus în poeziile pe care le-au recitat copii. Cu atâta străduință. Cred că atunci când voi trece strada am să învăț vreo una”, a menționat Mihai Vâlcu, autorul ghidului „Semaforul”.

Astăzi au fost lansate două ghiduri – unul pentru managerii și învățătorii claselor primare, iar altul pentru educatori și părinți. Părinții susțin că încearcă să-i învețe pe cei mici regulile de circulație rutieră.

„Când noi, părinții, se mai întâmplă să nu respectăm regulile de circulație, ei ne atenționează”.

„Când ieste copilul în lume, cel puțin la grădiniță când începe a merge cel puțin să știe lucrurile elementare cum ar fi trecerea pe zebră, culorile semaforului, ce trebuie să faci, când trebuie să te pregătești să traversezi”.

„Fiecare dintre noi este responsabil atunci când este la volan. Vreau să mă refer aici la centura de siguranță pe care vreau să vă îndemn să n-o ignorați. Părinții care au copii mici, autovehiculul trebuie să fie echipat cu scaun pentru copii”, a spus Luminița Suveică, medic-șef Centrul de Sănătate Publică.

Cel mai sigur loc în mașină este bancheta din spate. Iar pentru mai multă siguranță: „În momentul când urcați sau coborâți din automobil se face în partea unde este trotuar. După coborârea din mijlocul de transport nu se trece nici prin față, nici prin spatele automobilului”, susține Constantin Perean, poliția municipală.

La nivel global, 1,3 milioane de oameni mor anual din cauza accidentelor rutiere, iar între 20 și 50 de milioane sunt traumatizați. Potrivit poliției municipale, de la începutul acestui an, numai în municipiul Chișinău s-au produs peste 1000 de accidente rutiere – cu 14 la sută mai multe comparativ cu anul 2016. De asemenea, a crescut cu 10% și numărul decedaților în accidente rutiere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram