Sergiu Tofilat va candida la funcția de primar al capitalei: „Trebuie să revocăm primarul și să avem alegeri în primăvară”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Expertul economic Sergiu Tofilat îndeamnă chișinăuenii să participe la referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. Mai mult, el a anunțat că în cazul în care referendumul va avea succes, va candida la alegerile anticipate din primăvara viitoare.

Tofilat și-a argumentat poziția prin faptul că „nu putem admite ca Primăria Chişinău să fie controlată de Plahotniuc”.

„El ‘a convertit’ majoritatea primarilor şi preşedinţilor de raioane, iar Primăria Chișinău este practic ultima instituție importantă care îi lipsea pentru control total. Miza este foarte mare – peste un an vom avea alegeri parlamentare. Primarul trebuie revocat şi pentru faptul că a administrat extrem de prost capitala, a transformat Primăria într-o instituţie profund coruptă, căreia nu-i pasă de necesităţile orăşenilor”, a menționat Tofilat.

El susține că „unica soluţie în această situaţie este organizarea alegerilor anticipate, care pot avea loc în cazul demisiei primarului sau revocării lui prin referendum”.

„Acest referendum este perfect legal, am semnat și eu alături de alți 70 de mii de chișinăuieni pentru desfășurarea lui. Referendumul nu este al socialiștilor, dar al celor care au semnat şi au solicitat organizarea lui. În 2016 am făcut parte din grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului, alături de mai mulţi activişti civici, însă atunci procesul a fost blocat de judecători la indicaţia lui Plahotniuc. Este dreptul nostru fundamental să putem revoca orice primar dacă nu ţine cont de interesele noastre”, a mai declarat activistul civic.

Tofilat consideră că Dorin Chirtoacă „este ostaticul justiției controlate de Plahotniuc” și că nu își va da demisia din teama de a nu fi condamnat.

El mai consideră că alegerile anticipate pot fi câștigate de un candidat al opoziției proeuropene, anunțându-și și propria candidatură în caz de reușită a referendumului din 19 noiembrie.

„Partidele de opoziție au ales să nu se implice în acest referendum. Este dreptul lor, dar eu consider că această poziție este greșită. În ultimele săptămâni am discutat cu multă lume la acest subiect. Oamenii înțeleg că orașul a nimerit pe mâna lui Plahotniuc, dar unii nu vor să meargă la referendum pentru că nu au pentru cine vota la alegerile anticipate. Din această cauză am decis că dacă referendumul va trece, voi candida independent la alegerile pentru Primăria Chișinău. Am discutat mai demult cu liderii opoziției și i-am anunțat că intenţionez să candidez dacă vor fi alegeri locale, sper că mă vor susține. Dacă vor fi candidați pe care îi consider mai potriviți, mă voi retrage şi voi susține unul din ei. Cât de potrivit sunt pentru funcția de primar veți decide voi. Cert este că acum veți avea cel puțin o opțiune pentru cine să votaţi în cazul alegerilor anticipate”, a punctat Sergiu Tofilat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...