De la 1 ianuarie 2019, la identificarea infractorilor sau a cadavrelor necunoscute va fi utilizată informația genetică

De la 1 ianuarie 2019, în procesul de identificare a infractorilor, în stabilirea identității cadavrelor necunoscute, precum și a persoanelor decedate – victime ale unor situații excepționale sau ale unor infracțiuni cu caracter terorist va fi utilizată informația genetică. Parlamentul a votat astăzi, în lectură finală,  Legea cu privire la înregistrarea judiciară.

Noua lege stabilește principiile și cerințele de bază ale înregistrării genetice judiciare, de asemenea condițiile în care poate fi prelevat materialul biologic de la anumite persoane fizice sau din urmele biologice rămase la fața locului în legătură cu comiterea de infracțiuni în vederea determinării profilului genetic ADN.

Noile prevederi nu se extind asupra raporturilor juridice care apar în cadrul procedurii civile sau în cazurile de ordin personal, ce țin de stabilirea profilului ADN al ființei umane, nici la preluarea informației genetice judiciare în procesul de perfectare și eliberare a actelor de identitate ce conțin date biometrice.

Analiză genetică judiciară presupune utilizarea unui set de determinări biochimice prin care informația deținută în anumite fragmente necodate ale macromoleculei ADN este transformată într-un cod alfanumeric specific fiecărui individ.

Prelevarea materialului biologic în legătură cu cercetarea infracțiunii și pentru înregistrarea genetică se va realiza de către personalul calificat al subdiviziunilor Inspectoratului General al Poliției din cadrul  Ministerului Afacerilor Interne. Prelevarea materialului biologic de la cadavre se va face de către personalul Centrului de Medicină Legală de pe lângă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.