Lituania adoptă „Legea Magnițki”, împotriva rușilor vinovați de încălcări ale drepturilor omului și spălare de bani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul lituanian a adoptat joi o lege care va permite aplicarea de sancțiuni împotriva funcționarilor ruși responsabili de încălcări ale drepturilor omului și spălare de bani, un gest care a stârnit deja furia Moscovei, informează AFP.

Lituania, membră a UE și a NATO, este a cincea țară occidentală, după SUA, Canada, Marea Britanie și Estonia, care introduce „Legea Magnițki”, numită astfel după juristul rus Serghei Magnițki, decedat în închisoare în 2009 după ce a demascat un caz de corupție în care erau implicați membri ai guvernului rus.

Propusă de opoziție și susținută de guvernul lituanian, legea mai trebuie promulgată de președinta Dalia Grybauskaite pentru a intra în vigoare.

„Salut decizia finală de aprobare a așa-numitei ‘Legi Magnițki’. Lituania a dat astfel dovadă de o poziție fermă și coerentă”, a subliniat șeful diplomației lituaniene, Linas Linkevicius.

Diplomații lituanieni elaborează o listă de persoane care vor avea interdicție de a intra în Lituania timp de cinci ani, a precizat pentru AFP purtătorul său de cuvânt.

Liderul opoziției, Gabrielius Landsbergis, a înaintat deja o listă de 44 de nume de cetățeni ruși, printre care juristul Alexander Bastrikin și milionarul Andrei Lugovoi.

„Va trebui să răspundem prin măsuri simetrice la acest nou gest ostil din partea Lituaniei față de Rusia și să interzicem intrarea unui număr de persoane din această țară”, a reacționat ambasadorul rus la Vilnius, Alexander Udalțov, citat de agenția Interfax.

Legea a fost votată cu unanimitate, în mod simbolic la fix opt ani de la decesul lui Magnițki, la vârsta de 37 de ani, în închisoarea Butirki din Moscova.

Potrivit apropiaților săi, el a fost închis pe nedrept și privat de autoritățile ruse de îngrijiri medicale, ceea ce a cauzat moartea sa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...