(foto) Instalaţia mamografică mobilă, Em power bank sau colecții vestimentare. Studenții de la UTM și-au prezentat exponatele la INFOINVENT 2017

utm1

29 de exponate au fost prezentate la Expoziţia Internațională Specializată „INFOINVENT – 2017”, ediţia a XV-a, de către cercetătorii Universității Tehnice a Moldovei. Expoziția se desfăşoară în perioada 15-18 noiembrie 2017, la „MoldExpo”.

Astfel , printre invenții putem descoperi: dispozitivul pentru curăţarea gazelor de eșapament, instalaţia de obţinere a bioetanolului, dar și instalaţia de conversie a energiei eoliene.

Vă prezentăm mai jos unele dintre cele mai curioase exponate:

infoinvent 2017

Sistemul autonom de irigare prin picurare și aspersiune integrat cu instalaţii. Acesta constituie o instalaţie solară cu mecanism de orientare a unui grup de panouri fotovoltaice racordat la un sistem autonom de dirijare a procesului de irigare, ce asigură un grad înalt de eficienţă de conversie a energiei solare, grad înalt de automatizare și cost relativ redus al instalaţiei, şi corespunde direcţiilor prioritare pentru Republica Moldova de a atinge nivelul de 20% de energie verde din consumul general.

O altă invenție: Spectroscopia polaritonilor excitonici, care este o metodă nouă de spectroscopie cu rezoluţie înaltă, ce permite studiul dependenţelor spectrale ale dispersiei ordinare şi extraordinare a indicelui de refracţie pentru cristalele ZnAs2 în regiunea tranziţiilor excitonice.

Dispozitivul pentru dirijarea fazelor de distribuţie a gazelor și de ridicare a supapei variante, poate fi utilizat pentru producerea motoarelor noi, dar și pentru modernizarea motoarelor aflate în exploatare. Soluţia tehnică asigură sincronizarea distribuţiei gazelor și ridicarea supapei cu ajutorul unui tachet hidraulic.

infoinvent 1

Dispozitivul pentru curăţarea gazelor de eșapament, utilizând metoda electrostatică, asigură purificarea gazelor de eșapament ale motoarelor cu ardere internă din transport și energetică, îmbunătăţeşte parametrii de exploatre a motoarelor şi diminuează poluarea mediului.

Instalaţia de obţinere a bioetanolului propusă de cercetătorii este un distilator continuu, în care blaza este multifuncţională, fiind utilizată ca fermentator, generator și evaporator al etanolului din apă, fapt ce permite majorarea eficienţei de extragere a bioetanolului din plămădeală, micșorarea cheltuielilor de energie în procesul de producere, simplificarea construcţiei şi mobilitatea instalaţiei.

Instalaţia de uscare a produselor granulate în stare de suspensie graţie soluţiilor originale implementate, va permite fabricilor de vin să usuce mai eficient seminţele de struguri, obţinând venituri suplimentare la comercializarea lor, dar şi să evite poluarea mediului cu aceste deșeuri de producere.

Ambalajele pentru produse lactate, fiind realizate din materiale ecologice și antiseptice, biodegradabile, într-o nouă interfaţă estetică atractivă și netradiţională, conform rigorilor și exigenţelor, sunt multifuncţionale, de calitate şi asigură diversitatea estetică și atractivă a utilizatorilor pe potriva interesului copiilor și maturilor.

utm lapte

Colecţia de încălţăminte pentru familie este o noutate în Republica Moldova. Aceasta include pantofi decoltaţi, care sunt destinaţi damelor; pantofi pentru adolescente, având sistemul de închidere cu cataramă şi pantofi pentru bărbaţi cu sistemul de închidere din elastic. Toate modelele din colecţie se caracterizează prin materialele utilizate: pentru feţe – vârful și ștaiful sunt din box de bovine, iar căputa – din velur; culoarea este maro; toate piesele au aceeași configuraţie a reperelor şi perforaţie.

Secţiunea „Proiecte inovaţionale şi de transfer tehnologic” a găzduit din partea UTM Instalaţia mamografică mobilă, care este un sistem pentru depistarea preventivă a cancerului mamar cu acoperire naţională, instalat pe caroseria unui automobil cu respectarea normelor NFRP-2000, realizat la un preţ de cost substanţial redus comparativ cu sistemele similare din import.

De asemenea, la INFOINVENT 2017 a fost prezentată colecţia vestimentară, care reprezintă un proiect complex de ordin artistic și constructiv-tehnologic, constituit din 6 ansambluri vestimentare, în cadrul căruia a fost exprimată o viziune nouă asupra „eleganţei comode”, atinsă prin combinarea materialelor nobile și a elementelor tricotate, prin design inedit, soluţii constructive ergonomice, materiale inteligente, structuri textile noi.

utm vestimentatie

Design-conceptul „Troler-valiză”, pentru condiţiile de iluminare insuficientă, pe care se atașează una sau două valize standard (una mare, alta mică) pentru transportarea bagajelor de mână. În partea rigidă a construcţiei suportului este prevăzut un compartiment pentru haine: costum, cămașă etc., adică piesele de vestimentaţie, care ușor se șifonează în geamantanele obișnuite.

Design-conceptul „Scooter”, reprezintă un scuter electric cu trei roţi, făcând astfel călătoria persoanelor – locuitori ai urbelor mai stabilă, mai comodă şi dispune de un compartiment destinat transportării bagajelor.

Em power bank, este un suport pentru smartphone elaborat de pentru a vizualiza cât mai confortabil filmele sau clipurile video. Dispozitivul are o capacitate de 18000 mAh, e încorporat cu o lanternă și o boxă Wireless, ce permite stocarea informaţiei de pe smartphone pe memoria adiţională (SD sau MicroSD card).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Stela Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente