Trei bărbaţi, reţinuţi: luau alcool etilic de la fabrică şi-l transportau prin contrabandă în Ucraina// VIDEO

Trei bărbați, membrii unui grup infracțional, cu vârste cuprinse între 37- 47 de ani, din Bălți au fost reținuți de oamenii legii pentru contrabandă cu alcool etilic și produse alcoolice contrafăcute în proporții deosebit de mari. Pe parcursul anului 2017, membrii grupului au realizat o schemă infracțională în cadrul căreia luau alcool etilic de la fabrică din Bălţi şi îl transportau prin contrabandă în Ucraina.

Astfel, grupul de urmărire penală pe parcursul a cinci luni a efectuat măsuri speciale de investigații în urma cărora s-a stabilit că membrii grupului infracțional au obținut preventiv peste 14 tone de alcool etilic, valoarea căruia  depășește suma de 1.200.000 lei, de la o fabrică specializată în producerea alcoolului, amplasată în mun. Bălţi.

Alcoolul era transportat în diferite locații de pe teritoriul municipiilor Bălți și Chișinău, după care era îmbuteliat în recipiente de diferit tip și volum. Ulterior, eludându-se de controlul vamal, în afara punctelor de trecere a frontierei de stat situate la nordul Republicii Moldova, membrii grupului îl treceau prin contrabandă, peste frontiera vamală spre Ucraina.

La 14 noiembrie, oamenii legii au efectuat peste 20 de percheziţii la diverse adrese din municipiile Chișinău şi Bălți, în urma cărora au fost depistate și ridicate: aproximativ 1.000 litri de alcool etilic, mijloace bănești în valoare de peste 800.000 lei în privinţa cărora există probe ca au prevenit din activitatea infracțională, doua automobile, ștampile, ciorne, foi de parcurs.

În procesul efectuării percheziției la domiciliul unuia din organizatorii schemei infracționale, unul din suspecşi a încercat coruperea ofițerului de investigații, propunându-i suma de 1500 euro pentru mușamalizarea cazului.

Imediat, ofițerul de investigații a depus un denunț la Procuratura Anticorupție (NORD) în urma cărui fapt, la aceiași zi, suspectul a fost reținut în flagrant de către procurorii anticorupție în timpul transmiterii sumei de 1500 euro.

Operațiunea s-a soldat cu reținerea a trei persoane, cu vârste cuprinse între 37- 47 de ani,  domiciliați în municipiul Bălți. Ultimii au fost puși sub învinuire, fiindu-le incriminată săvârşirea infracţiunii de contrabandă în proporţii deosebit de mari.

La 15 noiembrie 2017,  demersurile procurorilor au fost admise, fiind aplicată în privința făptuitorilor măsura preventivă arestul preventiv pe un termen de 30 de zile.

Dacă vor fi găsiți vinovați, persoanele riscă pedepse cu închisoare de până la 10 ani, precum și amendă în mărime de la 3350 la 5350 unități convenționale.