„Există o decizie din partea uneia dintre cele mai importante instituţii din România antrenate în lupta cu corupţia. Nu este nimic politic. Pentru mine personal, cel care am vorbit de multe ori că Plahotniuc trebuie să stea la puşcărie pentru atacurile raider, pentru spălătoria rusească, pentru furtul miliardului, dar şi pentru alte infracţiuni din anii 90, este foarte evident. O cerere depusă încă în august 2016 este examinată într-o perioadă îndelungată şi, în aprilie 2017, o instituţie respectabilă din România decide să intenteze urmărirea penală. Acest lucru este important”, a declarat liderul DA.

„Cei de la PD au încercat să întoarcă lucruri, că dosarul este intentat pe fapt. Nu contează. Aceste fapte sunt intentate acestui individ. Cert este că de acest dosar se va ocupa o instituţie din România. Oamenii au o mai mare încredere în justiţia din România decât în justiţia controlată de Plahotniuc. Toată lumea îşi pune speranţa că fie procurorii din România, fie cei de la Londra, dacă vorbim de cazul Gorbunţov, vor duce la bun sfârşit ancheta şi acest individ va ajunge pe banca acuzaţilor”, a mai spus Andrei Năstase.

Totodată, preşedintele Platformei DA a menţionat că oligarhul Vladimir Plahotniuc trebuie să se retragă de pe arena politicii: „Cert este că acest om trebuie să plece din politică, pentru că profanează tot ce înseamnă politică, spaţiu public. Într-un final, aşa cum se întâmplă cu politicienii şi miniştrii din România, Plahotniuc va ajunge la puşcărie”.

„Ceea ce am aflat este demonstrat de acte. Nu au fost doar declaraţii sau nişte învinuiri. Au fost prezentate documente. Sunt sigur că dacă astfel de informaţii ar fi fost despre liderii opoziţiei, atunci până la finalul emisiunii televizate ar fi început arestările. Au fost mai multe documente, însă Procuratura nu a reacţionat. Procuratura fuge de astfel de întrebări. Vedem că urmărirea penală a coordonatorului există în România, există un dosar în Marea Britanie, doar în RM nu există nimic”, a menţionat şi vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, în cadrul aceleiaşi emisiuni. 

Amintim că oligarhul Vladimir Plahotniuc este vizat într-o anchetă penală în România. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti a deschis dosar penal în care este vizat şeful PD, sub aspectul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani.

Jurnal TV a intrat în posesia unei ordonanţe în acest sens, care a fost făcută publică în cadrul unei ediţii speciale a Cabinetului din Umbră.

Ordonanţa a fost semnată pe 17 aprilie de procurorul român Raluca Negulescu, care a dispus începerea urmăririi penale în urma unei sesizări depuse de Veaceslav Platon la 3 august 2016.